Fataal ongeluk met torenkraan in Belgische stad Nieuwpoort

Fataal ongeluk met torenkraan in Belgische stad Nieuwpoort

Een torenkraan is afgelopen woensdagavond omgevallen in de Belgische stad Nieuwpoort en beschadigde daarbij een aangrenzend appartement. Het ongeval is een 73-jarige vrouw fataal geworden en heeft haar man ernstig verwond.

De kraan, een relatief nieuwe Potain in eigendom van verhuurbedrijf Neremat met een tegengewichtbasis, is sinds de zomer bezig met een nieuw appartementencomplex in een hoogbouwwijk. Sterke wind in de nacht van woensdag 27 en 28 december zorgden ervoor dat de kraan de stabiliteit verloor en van de basis viel.

De fok landde op een van de appartementen, de toren landde in de straat. De hulpdiensten dachten aanvankelijk dat er slechts vier mensen met lichte verwondingen waren, maar vonden toen het paar in het puin veroorzaakt door de botsing met het flatgebouw, dat verschillende appartementen verwoestte, en schade veroorzaakte aan maar liefst 45 andere appartementen. Een aantal auto’s waren ook verpletterd.

Het Openbaar Ministerie van West-Vlaanderen heeft een onderzoek ingesteld en officier van justitie Filiep Jodts is hierbij betrokken geraakt. Volgens lokale rapporten zorgde de kraan in november voor enige bezorgdheid, toen bewoners voor een korte tijd werden geƫvacueerd. Een extra onderzoek door een derde partij gaf de kraan echter een positieve beoordeling.

De kraan werd vrijdag in secties gesneden, waarbij alle onderdelen werden verplaatst naar de legerbarakken in Koksijde, waar een expert het onderzoek zal uitvoeren.

De eerste focus zal liggen op de vraag of de kraan is gebouwd en opgesteld conform de relevante Europese windzone, de status van het contragewicht en de kwaliteit van de funderingsbasis, evenals de structuur. Gezien het feit dat de windfactoren en -basis in november zijn gecontroleerd en geverifieerd, is het interessant om de resultaten te zien, die naar verwachting nog even op zich zullen laten wachten.

Overig nieuws