Eerste 3D-geprinte kraanhaak is een feit

Eerste 3D-geprinte kraanhaak is een feitDe eerste 3D-geprinte kraanhaak

Huisman, de Nederlandse fabrikant van kranen, zee- en offshore-apparatuur, heeft ‘s werelds eerste 3D-geprinte offshore kraanhaak vervaardigd.

De haak heeft met succes de belastingtest van 80 ton en alle bijbehorende kwaliteitscontroles doorstaan. Kraanhaken worden meestal vervaardigd door giet- of smeedtechnieken, maar met 3D-printtechnologie heeft Huisman laten zien wat de toekomst zou kunnen zijn voor productietechnologie.

Huisman gebruikt de 3D-printtechniek Wire & Arc Additive Manufacturing (WAAM) om middelgrote tot grote componenten te produceren met hoogwaardig trekstaal, waaronder een haak met vier tanden en een gewicht van bijna 1.000 kg. Een belangrijk voordeel voor grotere kraanhaken is een verkorte levertijd tegen kosten die concurreren met smeedstukken en gietstukken.

WAAM zal Huisman ook toelaten om andere componenten met complexe vormen te vervaardigen. De positieve testresultaten stellen Huisman in staat om componenten te maken die fysiek onmogelijk of commercieel niet levensvatbaar waren om eerder te produceren. Het bedrijf streeft ernaar het proces verder te verbeteren en de kosten voor deze techniek te verlagen en de productiemogelijkheden te verhogen tot artikelen die maximaal 2,5 ton wegen.

Overig nieuws