Genie eindigt vierde kwartaal sterk

Genie

Genie/Terex AWP heeft een zeer sterk vierde kwartaal gerapporteerd, met hogere inkomsten en een substantiële stijging van de winst.

Over het volledige jaar was de omzet vijf procent hoger met $2,07 miljard, terwijl de operationele winst vier procent zakte naar $170,3 miljoen, als gevolg van eerder gemaakte kosten. De orderportefeuille aan het einde van het jaar was 51 procent hoger dan de zelfde periode in 2016.

Specifiek kijkend naar het vierde kwartaal lag de omzet 18,5 procent hoger op $449,4 miljoen, terwijl de winst met meer dan 66 procent steeg tot $30,73 miljoen, dankzij de hogere volumes en grotere productie-efficiëntie.

President Matt Fearon zei: “We gaan 2018 in met duidelijke tekenen dat de markt voor de eerste keer in meerdere jaren verbetert en we zijn van mening dat de Genie-activiteiten hier goed op gepositioneerd zijn.”

De Terex-groep als geheel rapporteerde een totale omzet van $4,36 miljard over 2017, bijna twee procent minder dan in 2016. Het verlies vóór belastingen van $270,7 miljoen van vorig jaar werd omgezet in een winst vóór belastingen van 112 miljoen in 2017. In het vierde kwartaal waren de inkomsten 3,5 procent hoger bij $1,06 miljard, met een winst vóór belastingen van 25,4 miljoen, vergeleken met een verlies in hetzelfde kwartaal van 2016 van $309 miljoen.

CEO John Garrison van Terex zei: “Het vierde kwartaal was een uitstekende finish van een belangrijk jaar voor Terex. We hebben de operationele marges, boekingen en achterstand in elk segment verhoogd en de winst per aandeel aanzienlijk verbeterd. We hebben onze beloftes in 2017 waargemaakt. De verkoop van port handling en de resterende bouwbedrijven was het finale onderdeel van het focuselement van onze strategie en heeft wezenlijke waarde gecreëerd voor onze aandeelhouders.

Verder uitvoeren van het rationaliseringsplan

We zijn doorgegaan met het vereenvoudigen van het bedrijf door ons rationaliseringsplan verder uit te voeren en 12 productielocaties van in totaal 2,6 miljoen vierkante voet te verlaten. We verlaagden de administratieve uitgaven en verhoogden de investeringen in innovatie, strategische inkoop en commerciële uitmuntendheid.

We hebben onze kapitaalstructuur fundamenteel verbeterd door onze gedisciplineerde kapitaalallocatiestrategie uit te voeren, de schuld met $583 miljoen te verminderen, te herfinancieren tegen de laagste rente in de geschiedenis van het bedrijf en kapitaal terug te geven aan aandeelhouders door $924 miljoen aan aandelen van Terex terug te kopen.

Simplify and Execute to Win

Door onze strategie te implementeren, het bedrijf te versterken en de backlog met 56 procent te verhogen, zijn we goed gepositioneerd voor een naar verwachting verbeterende marktomgeving in 2018. We verwachten omzetgroei te realiseren en de operationele marges in elk bedrijfssegment te verbeteren.

We zullen doorgaan met het implementeren van de ‘Simplify and Execute to Win’-elementen van onze strategie en onze gedisciplineerde kapitaalallocatiestrategie volgen. We verwachten in 2018 een winst per aandeel tussen $2,35 en $2,65 te leveren, exclusief herstructurering, transformatie-investeringen en andere ongebruikelijke items, op de netto-omzet ongeveer 10 procent hoger dan in 2017.”

Overig nieuws