Omzetstijging van 48% voor Loxam

Loxam logo

Loxam heeft de volledige rapporten en resultaten voor 2017 gepubliceerd, en rapporteert daarin een omzetstijging van bijna 48 procent, met een sterke stijging van de winst.

Kijkend naar de opbrengsten voor het volledige jaar bedroeg de omzet € 1,37 miljard, een stijging van 47,6 procent ten opzichte van 2016, grotendeels als gevolg van overnames, waaronder Lavendon en Hune. € 835,4 miljoen van de totale omzet werd in Frankrijk gegenereerd, een stijging van bijna 14 procent, waarbij het grootste deel van de groei afkomstig was van de gespecialiseerde divisies – gestimuleerd door Lavendon France. Overzeese inkomsten verdrievoudigden bijna tot € 532,3 miljoen. De winst voor belasting is meer dan verdubbeld tot € 103,2 miljoen, ondanks extra financiële kosten die verband houden met de Lavendon-acquisitie.

Investeringen bedroegen €400 miljoen

De investeringen voor het jaar bedroegen € 400 miljoen – het overgrote deel werd besteed aan nieuw materieel voor de verhuurvloot – vergeleken met € 198 miljoen vorig jaar. De verkoop van oude apparatuur bedroeg € 246 miljoen in vergelijking met € 171 miljoen in 2016. De netto schuld steeg van € 1,4 naar € 2,12 miljard.

De kwartaalomzet was 52,5 procent hoger op € 368,2 miljoen, waarvan € 222,5 miljoen afkomstig was uit Frankrijk en 145,7 miljoen uit andere landen – bijna 40 procent van het totaal.

“Mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf”

Chief executive Gérard Déprez zei: “We zijn bijzonder tevreden over onze prestaties in het vierde kwartaal, waarmee een uitstekend jaar wordt afgesloten voor Loxam, waarbij zowel organische als externe groei worden gecombineerd. Ons 50-jarig jubileum zal een mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf vertegenwoordigen, aangezien we een groei van bijna 50 procent hebben waargenomen en het gewicht van onze internationale activiteiten hebben verhoogd tot 40 procent van onze totale omzet, in lijn met onze strategische doelstellingen.

We hebben volledig geprofiteerd van het bevestigde herstel van de markt en reageerden hierop met toegenomen capex. De positieve vrije cashflow die tijdens het vierde kwartaal werd geboekt, droeg bij aan een lichte verbetering van onze nettoschuld/EBITDA-ratio tot 4,43x op 31 december 2017. We zijn ervan overtuigd dat de omzet en EBITDA in 2018 moet blijven groeien gezien de gunstige vooruitzichten voor zowel de bouwmarkt als de macro-economische trends in het algemeen.”

Overig nieuws