Record jaar voor Liebherr

Recordjaar Liebherr

Liebherr heeft de resultaten voor 2017 gerapporteerd, met een omzetstijging van 9,3 procent tot een recordbedrag van € 9,84 miljard en een winst vóór belasting van bijna 22 procent naar € 576 miljoen.

De verkoop van bouw- en mijnbouwuitrusting – waaronder mobiele kranen en torenkranen – steeg met 14,5 procent naar € 6.182 miljoen, terwijl de inkomsten voor de rest van de groep, inclusief zeekranen, 1,5 procent hoger waren op € 3.663 miljoen.

De verkoop van mobiele kranen was ongeveer € 2,06 miljard en lag lager dan in 2016. De verkoop van All Terrain, Rough Terrain en autolaadkranen daalde, hoewel de verkoop van modellen met drie tot zes assen stabiel bleef. Volgens het rapport is het aandeel in de All Terrain-markt in 2017 gedaald tot iets meer dan 52 procent. De omzet in Duitsland, het VK, Australië en Japan steeg sterk, terwijl Italië ook verbeterde en Oost-Europa gelijk bleef. De verkopen aan Denemarken, Oostenrijk en België liepen allemaal terug.

Het Midden-Oosten kende een scherpe daling, terwijl Noord- en Zuid-Amerika een meer bescheiden daling zagen, hoewel de verkoop van All Terrains in de VS steeg, maar werd gecompenseerd door een daling van de verkoop van rupskranen. Argentinië en Canada zagen beide over de hele linie verbeteringen, terwijl Mexico na een goed jaar in 2016 daalde.

Liebherr verwacht een aanzienlijke verbetering in 2018, waarbij de orderintake aanzienlijk hoger is dan een jaar geleden.

De verkoop van torenkranen steeg met 31 procent naar € 537 miljoen, met een sterke stijging in West-Europa, die meer dan 80 procent van de omzet vertegenwoordigt. Duitsland en Frankrijk laten een bijzonder sterke groei zien, samen met Oost-Europa en Rusland. De omzet in het Verre Oosten, Australië en Noord- en Zuid-Amerika was ook hoger, terwijl in het Midden-Oosten en Afrika de omzet daalde.

De divisie Maritime Cranes realiseerde een omzet van € 733 miljoen – een daling van 10,2 procent.

Aan het einde van het jaar heeft Liebherr de werkgelegenheid verhoogd tot 43.869 werknemers over de hele wereld, terwijl de kapitaalinvesteringen op bijna hetzelfde niveau van 2016 bleven liggen op € 749 miljoen. Dat geld werd besteed aan nieuwe faciliteiten in Aurangabad, India, Rognac in het zuiden van Frankrijk en in de regio Kuzbass in Rusland. Terwijl de faciliteiten in het zuiden van Biberach, Ochsenhausen en Oberopfingen in Zuid-Duitsland allemaal werden uitgebreid.

Overig nieuws