21 procent groei voor Manitou

Hoogwerkerfabrikant Manitou publiceerde haar cijfers van het eerste kwartaal en rapporteerde een sterke stijging van de omzet. De totale omzet voor het kwartaal bedroeg € 461 miljoen, 21 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar, terwijl de orderintake aan het einde van de periode steeg met een recordhoogte van € 870 miljoen.

De inkomsten voor de divisie Material Handling & Access, die wordt gedomineerd door verreikers en hoogwerkers, waren 24 procent hoger met € 322 miljoen met verbeteringen in alle regio’s, waardoor het bedrijf stappen zet om de productievolumes op te voeren. De stijging zou hoger zijn geweest indien deze niet was beïnvloed door wisselkoersveranderingen.

De divisie Compact Equipment – grotendeels apparatuur van Gehl, realiseerde een omzet van € 71 miljoen, 25 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zei dat de activiteiten in Noord-Amerika sterk zijn versneld, met een sterke vraag van verhuurbedrijven. Het bedrijf heeft ook geprofiteerd van de verkopen van de Indiase bouwmaterieelsector die het van Terex heeft overgenomen.

De Services & Solutions-activiteiten realiseerden een omzet van € 68 miljoen, zeven procent meer dan vorig jaar. Gedreven voornamelijk door toegenomen verkoop van reserveonderdelen en tweedehandsmateriaal.

Geografisch gezien was Zuid-Europa, waaronder Frankrijk, zeven procent hoger met € 157 miljoen, terwijl de omzet in Noord-Europa, waaronder Ierland en het Verenigd Koninkrijk, met 37 procent steeg naar € 176 miljoen. De Amerika’s lagen zeven procent hoger op € 77 miljoen. Terwijl Azië en de Stille Oceaan schommelden met 56 procent tot € 52 miljoen.

Nieuw kwartaalrecord

Chief executive Michel Denis zei: “Met een omzetstijging van 21 procent, behaalde de groep een nieuw kwartaalrecord. Manitou profiteerde ten volste van gunstige marktontwikkelingen in alle geografische regio’s en bedrijfssectoren en van het succes van het nieuwe productgamma. De order intake evenaart het record van het vierde kwartaal van 2017, wat betekent dat we het kwartaal hebben afgesloten met een orderportefeuille op een recordhoogte van € 870 miljoen. ”

“In samenwerking met onze leveranciers verhogen we onze productiesnelheid om aan de vraag te voldoen en onze levertijden te verkorten. Onze opgang werd getemperd door de moeilijkheden die bepaalde leveranciers ondervonden om deze inspanning te ondersteunen, zonder onze algehele dynamische groei in gevaar te brengen. Bovenop de aanpassingsinspanningen die vereist zijn om de productie te verhogen, had de sterke marktvraag een inflatoir effect op de prijs van grondstoffen en componenten. Manitou geeft deze verhogingen door aan zijn klanten, maar over een langere periode, vanwege de diepte van ons orderboek.”

“De plannen die worden geïmplementeerd om Manitou aan te passen aan de huidige marktvraag, moeten tegen het einde van het eerste halfjaar operationeel zijn, wat duidt op het vooruitzicht van zeer sterke activiteit in de tweede helft van het jaar. Met het oog op deze elementen verwachten we voor 2018 een jaarlijkse omzetgroei van 15 procent ten opzichte van 2017 en een toename van ons recurrent bedrijfsresultaat met ongeveer 80 basispunten ten opzichte van 2017.”

Overig nieuws