IPAF rapport toont aanhoudende groei voor de verhuurmarkt van mobiele hoogwerkers

De wereldwijde markt voor de verhuur van mobiele hoogwerkers zit in de lift, en de sector doet het wederom beter dan de bredere bouwsector. Er is een aanhoudend herstel op plekken als Spanje en Brazilië, die eerder leden tijdens economische recessies, volgens de meest recente marktanaylse van de International Powered Access Federation (IPAF).

Aan het einde van 2017 bereikte de wereldwijde vlootomvang voor mobiele hoogwerkers naar schatting 1,35 miljoen eenheden, in vergelijking met de geschatte 1,25 miljoen aan het einde van 2016 – een jaar op jaar stijging van ongeveer 8%, aldus IPAF’s Powered Access Rental Market Report, dat exclusief is samengesteld door het toonaangevende wereldwijde onderzoeksbureau Ducker Worldwide.

De verhuurmarkt in de VS groeide verder met ongeveer 4% wat betreft vlootomvang, waarbij het totale aantal eenheden de 580.000 overschreed. Verhuurprijzen bleven licht stijgen en naar verwachting zal de groei voor 2018 vergelijkbaar zal zijn.

Europese markt

De Europese markt voor de verhuur van mobiele hoogwerkers had in 2017 ook weer een positief jaar; voor het tweede jaar op rij waren alle indicatoren positief in alle tien Europese landen die werden onderzocht, waarbij de meeste markten een sterke groei in algehele omzet zagen.
In het zuiden van Europa (Spanje en Italië) is er sprake van groeiend optimisme, waar de omvang van de verhuurvloot van mobiele hoogwerkers steeg met respectievelijk 7% en 4%. Landen die in recente jaren relatief stagneerden, zoals Frankrijk, Nederland en Finland, zagen een omzetgroei met dubbele cijfers.

Het VK, Duitsland en Zweden zagen voor het zevende of achtste jaar op rij een sterke groei, hoewel de groei in Denemarken en Noorwegen op zijn best matig was. In deze markten blijft de concurrentiedruk sterk aanhouden en stegen de verhuurprijzen niet of daalden ze iets. Opnieuw presteerde de markt voor de verhuur van mobiele hoogwerkers in het VK beter dan de bouwsector, en groeide deze met 4% tegenover 2% voor de bouwsector.

De groei in Zuidoost-Azië wordt met name aangedreven door China, Maleisië, Singapore en Thailand, terwijl de groei in het Midden-Oosten nergens beter zichtbaar is dan in de VAE, waar men aanhoudende groei in vlootomvang en verhuuractiviteiten zag, mede door de wereldwijde 2020 Expo World Trade Show.

Ondertussen groeide de verhuurvloot in Latijns Amerika wel, maar langzamer dan in de meeste andere markten. De positiviteit werd met name gestaafd door het aanhoudende herstel in Brazilië, wat tot 2016 last had van meerdere moeilijke jaren waarin de markt kromp tijdens een periode van economische en politieke turbulentie.

Ducker Worldwide

Tim Whiteman, CEO & MD van IPAF, vertelt: “In 2018 was IPAF verheugd dat ons partnerschap met Ducker Worldwide werd bekroond met een prestigieuze European Association Award voor Business Intelligence. Dit rapport biedt essentiële zakelijke inzichten en is dit jaar beschikbaar in een enigszins vernieuwd formaat, waardoor het makkelijker te lezen en op te nemen is.

“Eén van de belangrijkste bevindingen van dit jaar is dat de markt voor de verhuur van mobiele hoogwerkers er wereldwijd weliswaar zeer gezond uitziet, met overal positieve cijfers en voorspellingen, maar dat er wel duidelijke verschillen zijn tussen de belangrijkste markten – bijvoorbeeld, het verschil in de gemiddelde omzet per eenheid tussen de VS en Europa is buitengewoon, met $16.092 in de VS en $11.624 in Europa.

Specialistische hybride of elektrische apparatuur

“Dat kan te maken hebben met verschillende factoren, zoals dat veel Europese verhuurbedrijven overschakelen naar meer specialistische hybride of elektrische apparatuur om in te spelen op de vraag van de markt en om te voldoen aan steeds strenger wordende emissienormen, of het feit dat sommige Europese landen zoals Spanje of Italië nog steeds herstellende zijn van de wereldwijde krimp van 2008-2009, terwijl in andere landen, zoals het VK en Duitsland, hoge concurrentiedruk de verhuurprijzen onderdrukt.

“Deze rapporten bevatten een schat aan informatie, en wie een kopie aanschaft kan verder kijken dan alleen de belangrijkste indicatoren en krijgt gegevens zoals bezettingsgraden, marktpenetratie, eindgebruik of typisch rendement op investering, of kan vloten uitsplitsen op apparatuurtype of stroombron. “Deze informatie wordt gewoon door niemand anders samengesteld en geanalyseerd. Het jaarlijkse marktrapport van IPAF blijft waardevolle bedrijfsinzichten en analyses bieden voor alle verhuurbedrijven van mobiele hoogwerkers die een vaste koers voor de toekomst willen uitzetten.”

The Powered Access Global Rental Market Report wordt voor IPAF exclusief samengesteld door Ducker Worldwide en is gebaseerd op interviews met verhuurbedrijven en andere wereldwijde experts uit de sector. Het onderzoek voor het rapport van dit jaar werd in april 2018 uitgevoerd. Het nieuwste rapport is nu beschikbaar voor aankoop, en het rapport uit 2017 kan nu met 50% korting worden gekocht. Oudere versies zijn gratis te downloaden op www.ipaf.org/reports

Overig nieuws