Sterke economische groei Zuidoost Europa

Sterke economische groei Zuidoost Europa

De EECFA (Oost-Europese Construction Forecasting Association) – de prognoseorganisatie die onderzoek doet naar de bouwmarkten van acht Oost-Europese landen – heeft zijn bouwprognoses voor de zomer van 2018 gepubliceerd tot 2020.

Kijkend naar de bouw tot 2020 in Zuidoost-Europa – Bulgarije, Kroatië, Roemenië, Servië, Slovenië – zei de EECFA dat de regio een sterke economische groei liet zien die de bouw van gebouwen aanwakkerde. Sommige van de huizenmarkten in de regio zien recordresultaten, zo zei hij, wat leidde tot het spreken van oververhitting.

“We denken echter dat deze markten er nog ver van af zijn”, zei EECFA. “Tegelijkertijd is het tekort aan bouwarbeid, als gevolg van de economische migratie van deze landen naar West-Europa, een factor die in de toekomst aanleiding geeft tot verdere bezorgdheid. Met de toenemende absorptie van EU-middelen zal de civiele techniek naar verwachting op de prognosehorizon een positieve bijdrage leveren aan de groei.”

Bulgarije

De EECFA zei dat de bouwproductie in Bulgarije zijn herstel voortzette en naar verwachting in 2018 8,8% zou groeien. Het residentiële bouwsegment zou goed presteren en profiteren van verbeterde werkgelegenheid en reëel besteedbaar inkomen, evenals het aanhoudende proces van de concentratie van de bevolking in de grote steden. Bovendien zei de vereniging dat de gestage economische ontwikkeling de investeringen in niet-residentiële projecten zou verhogen.

Kroatië

De bouwproductie in Kroatië zal waarschijnlijk tot 2020 behoorlijk groeien, zei EECFA – met naar schatting 2,2% in 2017 en voorspellingen van 11,6% voor 2018, 6,2% voor 2019 en 4,0% voor 2020. Het bleek dat de sectoren die bijzonder goed presteerden onder meer de hotelbouw, het onderwijs en de gezondheid, en bepaalde subsectoren van de civiele techniek, met name de spoorwegen, omvatten.

Roemenië

Naar verwachting zullen de huizen- en utiliteitssegmenten in Roemenië hun uitstekende prestaties in 2018 voortzetten, en ondanks een teleurstellende prestatie in het segment burgerlijke bouwkunde, werd de totale groei van de bouwsector in 2018 voorspeld op 7,1%. Dit was een stijging van 6,8% sinds de winter van 2017.

Servië

De prestaties van de bouwsector in Servië bevinden zich nu in een derde jaar van expansie en de EECFA zei dat alle indicatoren meer groei aan de horizon toonden. Het zei dat de macro-economische omgeving in toenemende mate gunstig was en dat de niveaus van directe buitenlandse investeringen (FDI) ook het recordniveau hadden overtroffen. Er is een aanhoudende hausse in de bouw te zien, terwijl de overheid meer groei zal toevoegen door een nieuwe cyclus van grote infrastructuurprojecten op te starten.

Slovenië

Van Slovenië wordt gezegd dat het een gestage toename laat zien in de groei van de bouwproductie, met een stijging van 8,7% voor 2018. Deze algemene groei is gebaseerd op een sterke expansie in de sectoren civiele techniek en utiliteit, waar een sterk verbeterde economische situatie in Slovenië is opgetreden. heeft geresulteerd in meer publieke financiering beschikbaar voor nieuwbouwprojecten, zei de EECFA.

Oost Europa

Voor dit jaar werd de bouwmarkt voor de regio in Oost-Europa, waaronder van Oekraïne, Rusland en Turkije, gezien als een mengelmoes, met voor de bouwmarkt van Oekraïne positieve verwachte groeipercentages, maar voor Turkije en Rusland bijna geen groei.

Tot 2020 werd gezegd dat de afronding van grootkapitaalprojecten in Rusland de toekomstige pijpleiding uitputte, en dit, in combinatie met de lage solvabiliteit van de Russische bevolking en de nieuwe restrictieve wetgeving voor bouwbedrijven, een negatief beeld schetste, zei de EECFA.

In Turkije daarentegen werd gezegd dat het aanzienlijk hogere aanbod van vraag naar woningen een probleem was, wat volgend jaar een daling suggereert, gevolgd door slechts een lichte expansie in 2020.

Oekraïne zou tot 2020 nog een positieve groei moeten voorspellen, zegt de vereniging, zij het in een trager tempo, aangezien de huidige oververhitte residentiële markt geleidelijk zou moeten afkoelen.

Overig nieuws