VR maakt debuut op werksite

VR maakt debuut op werksite

Nationwide Platforms virtual reality (VR) powered access training heeft zijn debuut gemaakt bij het Britse M5 Oldbury viaduct reparatieproject, uitgevoerd door joint venture aannemer BMV voor Highways England.

BMV (BAM Nuttall, Morgan Sindall en VolkerFitzpatrick) heeft de VR-technologie van Nationwide Platforms gebruikt om de veiligheid van wegwerkers die het viaduct repareren te verbeteren, 5 meter boven de grond en onder het viaductdek.

Nationwide Platforms levert niet alleen aan hoogwerkers, maar heeft het M5 Oldbury-team ook de eerste VR-simulators in het VK geleverd: deze bootsen op realistische wijze het gevoel na van hoogwerkers en schaarhoogwerkers, zodat machinisten hun vaardigheden kunnen verbeteren voordat ze naar het terrein gaan. Dit is het eerste grote project in zijn soort dat op deze manier de baanbrekende VR-technologie gebruikt.

De VR-training begon op 16 april en het team heeft in totaal 33 IPAF-gekwalificeerde operators getraind en nog eens 10 medewerkers van BMV. Bovendien hebben 17 ervaren medewerkers van Highways England zich vertrouwd gemaakt met hoogwerkeroperaties via de VR-training. Middels 32 verschillende trainingsscenario’s stelt de VR-technologie gekwalificeerde operators in staat om vertrouwd te raken met hoogwerkers en hun vaardigheden te verfijnen in een veilige omgeving zonder risico’s voor zichzelf, anderen of de infrastructuur, met onmiddellijke feedback.

Replicawerkbak en bedieningspaneel

Elke VR-simulatoreenheid bestaat uit een replicawerkbak en een bedieningspaneel, zoals die op de echte hoogwerkers worden gebruikt, evenals een VR-headset met volledige beweging.

BMV JV-projectdirecteur Nigel Fullam zei: “Het gebruik van deze nieuwe technologie sluit aan bij een van onze belangrijkste projectwaarden – ‘Veilig samenwerken’. We zijn heel blij dat we het eerste grote Highways England-project in het VK zijn dat deze training kan gebruiken. De samenwerking van het hele projectteam om deze training naar de M5 te brengen, toont ons streven naar voortdurende verbetering en het uitdagen van de status-quo van traditionele fabriekstrainingen.”

Peter Douglas, operationeel directeur van Nationwide Platforms, voegde toe: “We hebben een sterke relatie met de BMV JV en veiligheid is een belangrijk aandachtspunt voor beide partijen. We zijn blij dat ze de eersten zijn die de VR-technologie gebruiken, die perfect de kloof overbrugt tussen theorie en praktische training. De mogelijkheid voor operators om fouten te maken in een veilige en gecontroleerde omgeving bereidt hen niet alleen voor op hoe te reageren op gevaar, maar biedt hen ook waardevolle ervaring dat ze het aantal potentiële ongevallen op het terrein zal verminderen, evenals schade aan gebouwen en uitrusting.”

Overig nieuws