United Rentals neemt BlueLine Rental over voor $ 2,1 miljard

United Rentals Logo

Na de recente aankopen van Neff Corp., NES Rentals en BakerCorp, zal ‘s werelds grootste verhuurbedrijf van hoogwerkerapparatuur een nieuwe grote aankoop doen – BlueLine Rental. Voor $ 2,1 miljard neemt United Rentals BlueLine Rental over van beleggingsonderneming Platinum Equity. De deal wordt afgesloten in het vierde kwartaal van 2018.

BlueLine Rental werd oorspronkelijk opgericht als Volvo Rents in 2001. Volvo Rents werd vervolgens in 2014 verkocht aan Platinum Equity en het bedrijf veranderde de naam in BlueLine Rental. BlueLine opereert via een netwerk van 114 locaties, voornamelijk in de Verenigde Staten, met 1.700 werknemers. Het bedrijf heeft meer dan 46.000 eenheden in zijn vloot en staat op de 12e plaats op de Access50-toplijst van Access International met 18.012 units. Over het algemeen is het een van de tien grootste verhuurbedrijven van hoogwerkerapparatuur in Noord-Amerika en het genereerde $ 313 miljoen aan EBITDA tegen een marge van 39,8 procent op $ 786 miljoen aan totale omzet voor de 12 maanden tot 31 augustus 2018.

United zei dat de aankoop de footprint zal vergroten naar veel grootstedelijke gebieden in Noord-Amerika, inclusief de Amerikaanse kusten en de Golfregio.

Michael Kneeland, chief executive officer van United Rentals, zei: “De overname van BlueLine voldoet aan al onze criteria voor winstgevende groei op de lange termijn tegen aantrekkelijke rendementen. We voeren onze strategie van ‘growing the core’ in een sterke vraagomgeving uit om superieure waarde te genereren voor onze klanten en aandeelhouders. Ons bedrijf zal op de markt komen met meer talent, capaciteit en klantdiversificatie dan ooit tevoren.”

Kneeland vervolgde: “Er zijn enkele duidelijke voordelen voor de BlueLine-integratie, zoals onze gebruikelijke technologiesystemen en sterke veiligheidsculturen. BlueLine heeft een vlootsamenstelling die een aanvulling is op de eigen mix en een goed gediversifieerde basis van middelgrote en lokale klanten, van wie velen onze specialiteitsoplossingen kunnen gebruiken. We verwachten de overname in het vierde kwartaal af te ronden en het stadium voor een opwindende 2019 te bepalen. Ik kijk er naar uit om binnenkort onze nieuwe collega’s te verwelkomen.”

United Rentals, Inc. is het grootste verhuurbedrijf ter wereld met meer dan 1.054 verhuurlocaties in Noord-Amerika en 11 in Europa. Het bedrijf heeft ongeveer 16.400 mensen in dienst. United zei dat de combinatie van de bedrijven naar verwachting ongeveer $ 45 miljoen aan kostensynergieën zal genereren op het gebied van bedrijfsoverhead, bedrijfsactiviteiten en wederverhuur door derden, en het rendement op de verkoop van door BlueLine gebruikte apparatuur zal verbeteren. Daarnaast verwacht United Rentals ongeveer $ 15 miljoen aan vloot en andere inkoopbesparingen te realiseren op basis van de gecombineerde uitgaven.

Er is niets gezegd over personeelsbezetting of personeelswijzigingen.

Overig nieuws