Consolidaties zullen naar verwachting stijgen in China

Jeff Eisenberg (links)

Jeff Eisenberg, hoofdadviseur bij Claremont Consulting, gaf zijn visie op de geschiedenis van consolidatie in volwassen hoogwerkermarkten en de waarschijnlijkheid dat we een zelfde trend zullen zien in China. Dit deed hij tijdens de International Rental Conference in Shanghai.

Het spaarquotum van gemiddelde huishoudens in China ligt op 47% van het inkomen, wat een voorzichtige samenleving laat zien die niet graag schulden maakt, vergeleken met de VS en Europa, zei de heer Eisenberg, die al jarenlange ervaring heeft in de hoogwerkerindustrie .

Vanuit een vergelijking van de situatie in Europa en Noord-Amerika, zei hij dat er twee soorten verhuurbedrijven zijn: ” enerzijds die zijn opgericht om het in eigen bezit te houden en anderzijds opgericht om uiteindelijk door te verkopen”

Eigenaren die hun bedrijf willen behouden betalen zichzelf waarschijnlijk uit na aflossing van eventuele schulden en nemen over het algemeen minder risico’s. Die bedrijven die zich voorbereiden op acquisitie, zijn daarentegen opgebouwd om aantrekkelijk te worden voor een koper, waarbij sommige bedrijven zelfs met een potentiële koper praten voordat ze worden opgezet.

“Hoe waardeer je een verhuurbedrijf?”

“Dus, hoe waardeer je een verhuurbedrijf?”, Vraagt ​​Eisenburg. EBITDA, de ondernemingswaarde van een bedrijf is een manier, de andere is winst, zei hij. Meestal wordt dit berekend als 10 x winst of 7 x EBITDA.

De opmars van de consolidatie in de VS begon in de jaren negentig, verklaarde Eisenberg, “Het veranderde het landschap in de VS en Europa.” Het in de VS gevestigde United Rentals is een van ’s werelds grootste consolidators, nadat het 275 bedrijven had gekocht sinds de oprichting in 1997. Ongeveer 200 daarvan waren in de laatste 10 jaar.

Over het algemeen zei hij: ‘Je kunt geld van banken lenen en drie keer zo groot worden. Het nadeel is dat je meer eenheden in je vloot hebt, dus een grotere afschrijving, plus er is rente te betalen over de lening, wat betekent dat je misschien niet winstgevend bent.”

Daarom, als u de waarde van uw bedrijf baseert op 10 x de winst, is het minder waard dan voorheen, maar als het gebaseerd is op 7 x EBITDA, is het drie keer meer waard. De uiteindelijke uitkomst kan afhangen van de markt waarin u handelt.

“Stelt de huidige markt u daartoe in staat?” Vroeg de Eisenberg. Verwijzend naar een prognose in een eerdere presentatie op de conferentie waarin werd voorspeld dat China over tien jaar een miljoen hoogwerkers zou hebben, voegde hij eraan toe: “Wel, als u denkt dat uw markt zal groeien tot een miljoen eenheden, kunt u dat misschien.”

Hij concludeerde: “Komt er een Chinese consolidator onder ons in de grootte van United Rentals? Het antwoord, zei Eisenberg, is ja: “Zodra bedrijven daar een goede omvang hebben bereikt. Dan zullen het Chinese investeerders zijn, niet die uit de VS. En als het gebeurt, zal het heel snel gebeuren.”

Overig nieuws