JCB lanceert lithium schaarhoogwerker

JCB lanceert lithium schaarhoogwerker

JCB heeft een reeks elektrische schaarhoogwerkers geïntroduceerd, aangedreven door lithiumionbatterijen.

Bij de lancering iets meer dan een jaar geleden onthulde JCB Access negen elektrische scharen en heeft daar nu vijf Lithium ion-modellen aan toegevoegd: de S1530E, S1930E, S2032E, S2646E en de S2646E, met een werkhoogte van 6,6 m tot en met 10,1 m.

Hoogwerkt

Het in Nederland gevestigde verhuurbedrijf Hoogwerkt heeft al een bestelling geplaatst voor 420 van deze innovatieve machines om de ‘groene’ verhuuractiviteit van het bedrijf te ondersteunen.

Managing director van JCB Access, Jonathan Garnham, zei: “We zijn verheugd om innovatieve oplossingen aan te bieden aan de industrie. Schaarhoogwerkers op lithiumionen bieden onze klanten over de hele wereld reële voordelen, vooral als het gaat om het verlagen van de totale eigendomskosten.”

Het Lithium ion-ontwerp is ontworpen als antwoord op de vraag van klanten zoals Hoogwerkt, dat een groen verhuurbedrijf oprichtte in Nederland met een webgebaseerd bestelsysteem en huurperioden per uur. Het hebben van een eenvoudig, veilig oplaadsysteem was een essentieel onderdeel van het ontwikkelingsplan van het bedrijf.

Lord Bamford, voorzitter van JCB, introduceert één van de vijf nieuwe lithium-ion batterij-aangedreven schaarhoogwerkers tijdens een media-evenement op het hoofdkantoor van JCB, in het Verenigd Koninkrijk.

Lithiumionbatterijen

Door een reeks schaarhoogwerkers met lithiumionbatterijen aan te bieden, in plaats van conventionele loodzuureenheden, gelooft JCB Access dat het een oplossing heeft geleverd die hoogwerkers in staat stelt tot 40% langer te werken tussen oplaadperioden. Oplaadtijden worden tot 50% verminderd. Een woordvoerder van JCB voegt toe: “Anders dan loodzuurbatterijen kunnen lithiumionbatterijen in een lage oplaadstatus blijven zonder de cellen te beschadigen en kunnen ze worden uitgeschakeld wanneer het minimale oplaadniveau wordt bereikt om de batterij te beschermen. Er is geen onderhoud vereist met lithium-ion en er zijn geen waterstofemissies tijdens het opladen.”

Batterijbeheersysteem

De lithium-ion-aangedreven machines worden geleverd met een smartphone-app die draadloze connectiviteit biedt voor realtime conditiecontroles van de batterijen. De batterij heeft tot 2000 oplaadcycli – vier keer zoveel als een loodzuuraccu. JCB Access heeft ook een batterijbeheersysteem (BMS) ontwikkeld waarmee klanten elke cel in het batterijpakket kunnen controleren, en waarbij de belasting wordt aangepast om ervoor te zorgen dat alle cellen optimaal presteren. De BMS werkt samen met de motorcontroller om ervoor te zorgen dat batterijen gedurende hun levensduur maximaal vermogen en prestaties leveren. Naarmate de batterijen een laag laadniveau bereiken, activeert de JCB-motorbesturing een cut-out om de machinist attent te maken op het opnieuw opladen van de machine. Dit zorgt ervoor dat de batterij voldoende is opgeladen om de machine naar het laadstation terug te brengen.

Verkoopdirecteur van JCB Access, Phil Graysmark, zei: “Het belangrijkste voordeel voor de klant is het gemak van opladen, zonder zorgen over korte laadtijden. De levensduur van de batterij is gelijk aan de levensduur van de machine, dus er is een sterk verminderde behoefte aan vervangende batterijen. Dit is een milieuvriendelijkere oplossing, die een voorsprong heeft op alle andere machines op de markt.”

Overig nieuws