Europese markt voor bouwmaterieel doorstaat onzekerheden

Europese markt voor bouwmaterieel doorstaat onzekerheden

CECE heeft het jaarlijks economisch verslag voor 2018 uitgebracht en verwacht een stabiele markt en een groei in het aantal investeringen in 2018.

De verkoop van bouwmachines in Europa groeide in 2017 met 15%. Na een zeer sterke groei in het eerste kwartaal vertraagde de groei in het tweede kwartaal, voordat deze opnieuw opstartte in Q3 en Q4. De huidige verkoopniveaus liggen op één lijn met de niveaus van 2006 en 2008, maar de sector ligt nog steeds 20% onder de piek van 2007. De onrustige markten in Zuid-Europa en Centraal- en Oost-Europa vertoonden een groei op bovengemiddelde niveau. Als resultaat wordt de ongelijkheid tussen Noord en Zuid geleidelijk minder. Dit zijn de belangrijkste bevindingen van het CECE Economisch Jaarverslag 2018.

Prestaties 2017

De positieve trend van de Europese markt voor bouwmaterieel werd bevestigd in 2017. “Het was een opluchting om te zien dat het herstel van Italië en Spanje doorgaat en zelfs een impuls krijgt”, verklaarde Sebastian Popp, economisch expert bij CECE. “Hoewel Zuid-Europa nog steeds op een vergelijkbaar laag niveau zit, is het belangrijk op te merken dat de kloof tussen Noord en Zuid kleiner wordt.”

Vooruitzichten voor 2018

De CECE Business Barometer bereikte begin 2018 nieuwe hoogten. De indexwaarde van februari overtrof de vorige recordniveaus in het voorjaar van 2017, waarbij 75% van de Europese fabrikanten hun huidige bedrijfsactiviteiten als goed of zeer goed beschreef, en nog eens 21% aangaf tevreden te zijn over de lopende zaken. Dit is de meest positieve mening die ooit is opgenomen in de maandelijkse CECE-enquête.

Er waren echter enkele verschillen tussen de productgroepen. Terwijl ongeveer 70% van de fabrikanten van grondverzet en weguitrusting anticiperen op verdere omzetgroei, verwacht slechts 40% van de producenten van betonapparatuur meer groei te zien. Bovendien denkt 20% van de producenten van betonapparatuur dat hun activiteiten in de komende zes maanden kunnen afnemen. Componentenfabrikanten waren het meest optimistisch in de enquête van februari, waarbij bijna 80% van de bedrijven anticipeerde op extra groei.

Negatieve effecten

Factoren die een negatief effect op de industrie kunnen hebben, zijn de dreigende vrijhandelscrisis en de aanhoudende politieke en economische onzekerheden, zoals de Brexit. De levertijden van materieel kunnen echter ook in 2018 een belangrijke beperkende factor voor de groei van de verkoop worden. Aangezien de vraag naar materieel wereldwijd is toegenomen, en veel regio’s zien dat de groei tegelijkertijd verbetert, is het mogelijk dat de productiecapaciteit van de fabrikanten ontoereikend is. Veel fabrikanten hebben al problemen gemeld bij het verkrijgen van componenten van hun leveranciers binnen de gestelde deadlines. Een bijkomende factor in de zeer sterke markten in West-Europa, is de beperkte beschikbaarheid van machinebedieners.

Gezien de factoren die de verkoop van apparatuur zowel ondersteunen als beperken, is een stijging van 5 tot 10% op de Europese markt een realistische voorspelling voor 2018. Dit zou het vijfde achtereenvolgende jaar van groei betekenen voor de bouwmachine-industrie, en kan ook het laatste jaar zijn voordat een neergang in de cyclus plaatsvindt in 2019.

Over het rapport

Het economisch jaarverslag van de CECE bevat hoofdstukken over de macro-economische situatie, de prestaties van de bouwsector, de belangrijkste markten en de belangrijkste segmenten van de Europese bouwmaterieelindustrie. Het rapport bevat ook informatie over de nationale leden van CECE, die meer licht werpen op de regionale ontwikkelingen van de Europese bouwmaterieelsector.

Overig nieuws