Ministerie SZW roept op tot verandering gedrag en cultuur

Op woensdag 11 april sprak inspecteur-generaal Marc Kuipers op het Health&Safety@Workcongres in Rotterdam Ahoy. In zijn toespraak ging Kuipers onder meer in op het al sinds vijf jaar stijgende aantal arbeidsongevallen.

Zo werden er vorig jaar bij de Inspectie 4.250 ongevallen gemeld. Maar liefst 7% meer dan in 2016. Zorgelijke cijfers. Niet alleen door de groei, maar ook omdat de cijfers maar een deel van de waarheid laten zien. Naar schatting van de Inspectie wordt 30 tot 50% van de melding plichtige arbeidsongevallen niet gemeld. Naast de ernstige arbeidsongevallen vallen er jaarlijks in ons land circa 50 tot 70 dodelijke slachtoffers als gevolg van een arbeidsongeval. En overlijden er in ons land circa 4.100 mensen aan beroepsziekten, waarvan een belangrijk deel door vroegere blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Een eeuw lang werd verbetering vooral gezocht in het veiliger maken van machines en het borgen van arbeidsveiligheid in arbozorgsystemen. Nu is het tijd om ook gedrag en cultuur op de werkvloer aan te pakken. Een goede bedrijfscultuur kenmerkt zich door een bedrijf dat zich aan de wet- en regelgeving wil houden en aan normen en waarden. Dat een RI&E (risico-inventarisatie en –evaluatie) heeft en de belangrijkste risico’s heeft geïnventariseerd. Een organisatie die bovenal participatief is: waar medewerkers zich actief uitspreken over wat er gebeurt en moet gebeuren. Organisaties waar op de werkvloer actief wordt gesproken en meegedacht hoe het gemakkelijker, sneller, efficiënter, goedkoper, veiliger en gezonder kan.

Gezond en veilig werken moet in ons land onlosmakelijk verbonden zijn met het denken en handelen van werkgevers en werknemers. Zowel bewust als onbewust moet veiligheid centraal staan. Voorzorgsmaatregelen, het gebruiken van beschermingsmiddelen en frequente gesprekken over veiligheid. Ze moeten de onwrikbare basis zijn voor hoe er gewerkt wordt. Doe het goed of doe het niet.

Overig nieuws