‘Verbod’ op kraanbakje bij asbestsanering mogelijk van tafel

Daken met asbest saneren vanuit werkbakjes die aan kranen hangen is verboden. Het zou te gevaarlijk zijn. Onterecht, vindt de asbestsector die zich baseert op een rapport van Aboma. “Soms is het juist de meest veilige methode.” Staatssecretaris Tamara van Ark overweegt de regels aan te passen.

Dat schrijft de staatssecretaris in reactie op Kamervragen. Nederlandse regels verbieden in beginsel dat het saneren van asbestdaken gebeurt vanuit bakjes aan kranen. Dat zou te onveilig zijn.

De asbestbranche vindt dat Nederland wel erg strikt met de regels omgaat. Bovendien zouden er soms helemaal geen veiligere alternatieven zijn.

Het dak als werkplatform gebruiken is vaak geen optie, zeggen zij op basis van onderzoek van veiligheidsinstituut Aboma. “Die zijn vaak verzwakt of hebben een onbetrouwbare draagconstructie vanwege hun leeftijd.” Ook hoogwerkers met een groot bereik in zijwaartse richting zouden onvoldoende veilig zijn.

Staatssecretaris Tamara van Ark neemt de ‘signalen van de asbestbranche serieus’ en gaat bestuderen of de regels kunnen worden aangepast. Nog deze zomer wil ze met de resultaten van dat onderzoek komen.

Asbestsanering bijzonder risicovol

Van Ark benadrukt bovenal dat het saneren van asbest ‘bijzonder risicovol werk is. Een goede bescherming van werknemers is belangrijk. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging van feiten.’Eind vorig jaar kondigde staatssecretaris Van Veldhoven al aan de ‘te starre’ regels voor asbestsanering te onderzoeken.

Overig nieuws