Nieuwe IPAF-veiligheidscampagne richt zich op de toekomst

De International Powered Access Federation (IPAF) lanceerde een campagne bij Intermat in Parijs om gebruikers van hoogwerkers te informeren over het belang van vooruit plannen van veiligheid bij het uitvoeren van werk op hoogte.

De IPAF-veiligheidscampagne beschrijft waarom exploitanten en managers volledige risicobeoordelingen moeten uitvoeren, de juiste apparatuur voor de klus moeten kiezen, inspecties van locaties en machines moeten uitvoeren, opgeleide en goed geïnformeerde operators moeten inzetten onder de juiste supervisie en een adequate scheiding moeten hanteren van andere constructie machines en verkeer.

“Vallen van hoogte is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak op de werkplek”, zegt Tim Whiteman, CEO van IPAF. “Hoogwerkers zijn specifiek ontworpen om tijdelijk werk veilig op hoogte uit te voeren en zijn als zodanig erkend door veiligheidsinstanties over de hele wereld. Veilig werken op hoogte met behulp van hoogwerkers wordt ondersteund door goede planning, getrainde en operators die de juiste machine gebruiken voor de klus. IPAF’s nieuwste campagne heeft alles te maken met het herinneren van mensen aan het belang van een goede planning; veiligheid op hoogte begint voordat je zelfs de grond hebt verlaten.”

Goede planning en een veilig beheer

Andrew Delahunt, technisch en veiligheidsdirecteur van IPAF, zei dat ongevallen vaak voorkomen kunnen worden met de juiste planning. “Uit IPAF’s analyse van ongevallengegevens hebben we vier belangrijke oorzaken van ongevallen geïdentificeerd die kunnen leiden tot vallen uit een hoogwerker. Deze ongelukken kunnen worden voorkomen door een goede planning en een veilig beheer van het gebruik van hoogwerkers. We benadrukken deze factoren zodat managers en operators de risico’s en hun verantwoordelijkheden kennen.”

De belangrijkste aandachtspunten in de campagne omvatten:

– Riskant gedrag van de operator;
– De hoogwerker verlaten op hoogte;
– Opzetten in de buurt van andere machines of voertuigen;
– Mechanisch falen.

Om IPAF’s nieuwe veiligheidscampagne te ondersteunen, is een nieuwe online stempeldruk calculator gelanceerd op pads.ipaf.org, terwijl IPAF ook Andy Access-veiligheidsaffiches aanbiedt die kunnen worden gebruikt om snelle en eenvoudige veiligheidsgesprekken op sites of in vergaderruimtes te leveren. IPAF ontwikkelt ook een reeks Toolbox Talks om belangrijke berichten over te brengen.

Overig nieuws