IPAF/Ducker Access Rental Report 2018 – De belangrijkste bevindingen

Het IPAF Access Rental Report 2018 is gepubliceerd en kan vanaf heden besteld worden. In deze verslaggeving vindt u een overzicht van de belangrijkste bevindingen in het rapport.   

Het globale plaatje in het rapport is er een om blijgeestig en opgewekt van te worden met o.a. iets wat lijkt op een duurzaam herstel in landen als Spanje en Brazilië die het tijdens de economische crisis extreem zwaar hadden. Zelfs de nadere Brexit, en de politiek niet stabiele VS onder het presidentschap van Donald Trump, blijken de pret niet te mogen drukken. Ook lijkt het er op dat er ruimte en groei is voor nieuwe marktsegmenten die zich wereldwijd aandienen.

Het Access Rental Report 2018 is exclusief samengesteld door het toonaangevende onderzoeksbureau Ducker Worldwide, in opdracht van de International Powered Access Federation (IPAF).  Het rapport geeft een wezenlijk inzicht in de globale ontwikkelingen op de hoogwerker markt in 2017. Het biedt de gebruiker een unieke kans om een dieper inzicht te krijgen in de belangrijkste markten door gebruikmaking van een reeks economische indicatoren en metingen en interviews met prominente verhuurbedrijven. Het resultaat is een uitgebreid rapport over de wereldwijde hoogwerker industrie dat door geen enkele andere bron aangeboden wordt. Eerder in 2018 ontvingen IPAF en Ducker Worldwide de prestigieuze European Rental Association onderscheiding voor Business Intelligence voor deze rapporten die elk jaar uitgebracht worden.

Het vorige rapport met het verslag 2016 was al overwegend positief waarin m.b.t. Europa, en de VS in het bijzonder, al overtreffende verwachtingen en gestage groei gerapporteerd werd. Het 2018 rapport bevestigt deze tendens en laat over 2017 een positieve trend met opnieuw stijgende cijfers zien. In de VS nam de totale hoogwerker verhuurvloot met 4 % toe tot ruim 583.000 eenheden. De verhuurtarieven lieten een lichte stijging zien en in termen van vooruitzichten wordt een gelijke trend en groeiniveau voorspeld voor 2018 waarbij de vloot eind 2018 op ruim 606.000 eenheden uit kan komen.

Ook lijkt er bij bedrijven een duidelijk besef te leven om te werken aan meer veerkracht en duurzaamheid in het bedrijfsmodel. De meeste VS verhuurders breiden hun activiteiten uit op een duurzame en rationele manier om zodoende de zogeheten “snelle groei fouten” uit het verleden te voorkomen.

Europa

De Europese hoogwerker verhuurmarkt  liet in 2017 wederom, voor het 2de jaar op rij,  positieve ontwikkelingen zien. Alle indicatoren stonden duidelijk op groen in de 10 Europese landen die in de Ducker rapportage onderzocht werden. De meeste van de 10 landen konden een sterke groei in omzet en winst melden.

Spanje & Italië

Sprekend in termen van prognoses en zakelijk sentiment is er weer een gevoel van toenemend optimisme in Zuid Europese landen zoals Italië en Spanje. Beide landen hadden het zwaar te verduren in de nasleep van de grote economische crisis die ons in 2008 en de jaren daarna trof. Er kwam een bevestiging van substantiële groei met de verwachting dat deze zich door zal zetten. De toename op de Italiaanse en Spaanse hoogwerker verhuurmarkt kwam tot uiting in een groei van de  verhuurvloot met respectievelijk 7% en 4%.

Nederland, Frankrijk en Finland

In andere landen die de afgelopen jaren een relatieve stagnering ondervonden, zoals Nederland, Frankrijk en Finland, werden cijfers in omzetgroei gemeld die in de dubbele getallen liepen. De verhuurbedrijven die in genoemde landen door Ducker Worldwide geïnterviewd werden, meldden unaniem dat 2017 hen een uitstekend jaar qua omzetevolutie en winstgevendheid bracht. Dit varieerde van 6% in Finland tot 9 % in Nederland en 10 % in Frankrijk.

Naast groei van de verhuurvloot met 4 tot 5 % werd er in deze landen ook melding gemaakt van een duidelijke groei in de bezettingsgraad van de vloot en een geleidelijke toename van de verhuurprijzen tot 2 %  t.o.v. 2016. Dit na een jarenlange teruggang in verhuurtarieven, of stagnatie tot op de absolute pijngrens, en ondanks toenemende concurrentie.

Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken en Zweden

In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden ging de marktgroei, voor het zevende jaar op rij, onverminderd door, hoewel de groei in Denemarken en Zweden gematigder was. De markt In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden bleef zich omzetmatig positief ontwikkelen met groeicijfers van 3 – 5 %, gelijk aan de cijfers die in 2016 gerapporteerd werden.  De concurrentiedruk bleef in deze landen echter groot. De verhuurtarieven stegen niet of daalden zelfs licht.

De bredere bouwsector in het Verenigd Koninkrijk liet opnieuw een groei zien, dit keer met 4% en blijft zodoende een aanjager voor de hoogwerker verhuur. De cijfers geven anderzijds aan dat er ook nog ruimte is voor verdere penetratie in deze sector en dat er behalve de bouw ook andere belangrijke sectoren zijn die de groei in hoogwerker verhuur stimuleren.

Fusies & Overnames

Spraakmakende fusies en overnames waren een belangrijk kenmerk in 2017. Loxam lijfde de Lavendon Group in en TVH verwierf het Duitse Gardemann in twee van de grootste en meest fel betwiste overnames van het jaar – gedreven door ambities naar Europese consolidatie en met het oog gericht op het realiseren van een groter marktaandeel van opkomende markten en nieuwe groei in de marge van de Europese hoogwerker markt in Oost-Europa en Rusland, de Noordse en Baltische staten en in Turkije, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Midden-Oosten

Met betrekking tot het Midden-Oosten gaf het Rental Report in 2017 voor het eerst resulaten weer specifiek gericht op de UAE; dit is in het rapport van 2018 doorvertaald vanwege de aldaar aanhoudende groei in zowel vlootgrootte als verhuuractiviteiten. Het 2018 rapport indiceert dan ook een aanhoudende groei voor de verhuurmarkt in de UAE in termen van 4 % per jaar, tot en met 2019,  gerekend in huuropbrengst, toename van de vloot en en lichte stijging van de bezettingsgraad.

Deze indicatie wordt mede gedreven door de internationale wereldtentoonstelling EXPO 2020. Echter, de marktvooruitzichten vanaf 2020 worden als onzeker geduid en zijn sterk afhankelijk van vergelijkbare grote bouwprojecten die op dit moment nog in de pijpleiding zitten, en waar al dan niet hoogwerkers voor benodigd zijn. Bovendien bevindt de markt in UAE zich nu in een uitdagende fase door toenemende concurrentie waarbij de verhuurtarieven onder druk staan en een dalende trend laten zien. Sommige bedrijven in de regio rapporteren ook een toename in de tijdige en te late betaling door hun opdrachtgevers.

Azië

Azië is nog steeds een zeer dynamische regio met betrekking tot de groei van hoogwerker verhuur activiteiten, vooral in China, de markt met de snelste ontwikkeling van de vlootomvang. De vloot van de Aziatische regio zal naar verwachting dicht bij 238.000 eenheden komen (versus 194.000 in 2016), inclusief een aanzienlijk deel van tweedehands materieel.

Latijns Amerika

De vlootgrootte in Latijns Amerika nam licht toe, ondersteund door een aanhoudend herstel in Brazilië dat voor 2016 een aantal zeer moeilijke jaren doormaakte, waarbij de markt scherp daalde in een periode van economische en politie turbulentie.

Algemeen

Eind 2017 bereikte de wereldwijde hoogwerkervloot een niveau van 1.350.000 eenheden. De groei in Zuid-Oost Azie is zeer dynamisch en wordt aangejaagd door China, Maleisië, Singapore en Thailand. Eind 2016 werd een vlootgrootte van 1.250.000 eenheden gerapporteerd zodat geconcludeerd kan worden dat de wereldwijde hoogwerkervloot in 2017 met 8 % gegroeid is.

Veel grote verhuurbedrijven bleven het patroon volgen om kleinere spelers op de verhuurmarkt over te nemen in een poging tot consolidatie van hun marktaandeel. Ook spelen nieuwe technologieën een belangrijke rol van betekenis. Hierbij dient vooral gedacht te worden aan schonere en efficiëntere machines die tegemoetkomen aan de groeiende vraag van klanten met betrekking tot strengere emissie-eisen.

Slimme technologieën stellen verhuurbedrijven in staat om hun verhuurvloot effectiever te volgen en de servicevraag efficiënter te beheren, wat op zijn beurt weer hogere bezettingsgraden mogelijk maakt. Nieuwe specialistische niche machines, en/of hoogwerkers met uitgebreidere mogelijkheden en capaciteiten, openen ook nieuwe markten en toepassingen. Hiermee wordt het gebruik van hoogwerkers in het algemeen gestimuleerd, hetgeen kan bijdragen ​​tot een stapsgewijze verhoging van de huurtarieven.

Naast deze kernindicatoren gaat het 2018 Powered Access Market Report ook dieper in op andere factoren, zoals marktpenetratie, nieuwe toepassingen, energiebronnen, waardegroei en investeringen over een periode van tien jaar, investeringskosten en terugverdientijden.

Het Powered Access Global Rental Market Report wordt elk jaar door Ducker Worldwide exclusief voor IPAF samengesteld en is alleen in het Engels beschikbaar. Het rapport is samengesteld op basis van interviews met verhuurbedrijven en andere branchedeskundigen over de hele wereld en het onderzoek voor het rapport van dit jaar werd uitgevoerd in april 2017. Het rapport kan worden gekocht via www.ipaf.org/reports

Ook kunnen deelversies worden aangeschaft gebaseerd op specifieke regio’s. De versie 2016 kan worden gekocht met een korting van 50% en oudere versies van het rapport kunnen nu gratis worden gedownload.

Overig nieuws