Tadano verwerft belang in Manitex

Tadano Manitex

De Japanse kraan- en hoogwerkerfabrikant Tadano heeft een belang van 14,9 procent verworven in Manitex, producent van telescoopkranen voor montage op chassis, autolaadkranen en hoogwerkers. Tadano heeft $ 32,6 miljoen betaald voor de inzet, met een waarde toewijzend aan Manitex van bijna $ 219 miljoen.

Tadano zegt dat de investering deel uitmaakt van haar “langetermijndoelstelling om ‘s werelds nummer één fabrikant van hefmaterieel te worden en onderdeel is van haar inspanningen om de globalisering verder te versnellen.”

Manitex is de toonaangevende fabrikant van telescoopkranen voor montage op chassis, maar is ook eigenaar van PM-autolaadkranen, Valla pick & carry-kranen, Badger-specialist en Rough Terrain-kranen en Oil & Steel-platforms.

Een verklaring van Tadano: “Door complementaire productportfolio’s gelooft Tadano dat het in staat zal zijn aan een breder scala van klantenbehoeften te voldoen door samen te werken met Manitex. Tadano en Manitex zijn overeengekomen om de relatie via de investering op te bouwen en samenwerking te bevorderen, zoals wederzijds aanbod van producten, technologische samenwerking en gezamenlijke inkoop.”

De investering zal naar verwachting ook de inkomsten van Manitex verhogen door toegang te krijgen tot het wereldwijde distributienetwerk van Tadano, terwijl de financiële basis wordt versterkt middels kapitaal om de groei te versnellen. Manitex zal in juni een nieuwe directeur benoemen, die door Tadano wordt voorgedragen.

Manitex rapporteerde een stijging van 23 procent van de jaaromzet in 2017 naar $ 213,1 miljoen, terwijl de verliezen vóór belastingen licht waren gedaald van $ 8 miljoen in 2016 tot een verlies van $ 7,5 miljoen in 2017. De omzet in het eerste kwartaal steeg met 41 procent naar $ 56,7 miljoen, terwijl de verliezen vóór belastingen werden gehalveerd tot $ 1,38 miljoen. Het bedrijf heeft 561 medewerkers in dienst.

Overig nieuws