45-jarige Gottwald opnieuw opgebouwd

45-jarige Gottwald opnieuw opgebouwd

Brandweer Duisburg heeft zijn 45 jaar oude Gottwald AMK 35-21 bootopbouwconstructie volledig opnieuw opgebouwd.

De gloednieuwe kraanopbouw van een tweeassige Gottwald All Terrain werd oorspronkelijk in 1973 gemonteerd. Hoewel de machine zich nog steeds in goed werkende staat bevond, was de technologie zo verouderd dat onderdelen moeilijk te vinden waren waardoor de kraan niet meer aan de nieuwste normen voldeed. In plaats plaats van een nieuwe kraan te kopen, besloot het korps om deze volledig te herbouwen, waarbij alleen bepaalde belangrijke delen werden hergebruikt, zoals het frame en de giek van de bovenbouw. Al het andere werd up-to-date gebracht om te voldoen aan de nieuwste normen, inclusief radiografische afstandsbedieningen.

De kosten? € 165.000 plus veel extra uren.

De 31 meter lange brandbestrijdingsboot wordt voornamelijk gebruikt om dompelpompen met een gewicht tot 300 kg over te brengen op boten die in de problemen zijn geraakt, maar is ook gebruikt om auto’s uit het water te tillen en mensen te redden van getroffen boten. De herbouwde kraan is uitgerust met specialistische apparatuur hiervoor, inclusief een brancard met contragewicht. De maximale hefcapaciteit is zes ton.

Kai Diekmann van de technische afdeling van de brandweer zei: “Het was bijna onmogelijk om reserveonderdelen voor de oude technologie te krijgen.” Medewerker Norbert Dohm, die verantwoordelijk was voor het upgraden van de kraan, voegde toe: “Behalve het chassis is er niets meer van de oude kraan over. We hebben de technologie volledig herzien en vervangen. Op deze manier voldoen we aan de huidige eisen op het gebied van technologie en veiligheid.”

De boot is gestationeerd op de brandweersteiger aan de Vinckeweg in Ruhrort en heeft vier fulltime brandweerlui die 24 uur per dag bereikbaar zijn en beschikt over drie permanent geïnstalleerde waterkanonnen met een spuitbereik van maximaal 100 meter en 26 schuimlanceerinrichtingen, geschikt om binnen een uur een oppervlakte van een vierkante kilometer op te schuimen.

Overig nieuws