Sterke eerste helft voor Manitou

Manitou heeft zijn resultaten voor de eerste zes maanden van het jaar gepubliceerd, met solide stijgingen van zowel omzet als winst.

De totale omzet voor het eerste halfjaar steeg met 17 procent naar € 941,5 miljoen, waarbij Material Handling and Access meer dan 69 procent in beslag nam met € 653,4 miljoen, een stijging van 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De omzet bij de divisie Compact Equipment – grotendeels Gehl – was 29 procent hoger met € 151,5 miljoen, met een bedrijfswinst van € 3,6 miljoen, vergeleken met een verlies van € 2,2 miljoen vorig jaar.
Tenslotte steeg de verkoop van onderdelen en diensten met negen procent tot € 136,6 miljoen, met een operationele winst van zes procent hoger op € 11,2 miljoen.

Omzet Zuid-Europa

Geografisch gezien was de omzet in Zuid-Europa – inclusief Frankrijk – drie procent hoger met € 301 miljoen, terwijl Noord-Europa groeide met 30 procent tot € 370 miljoen, Noord- en Zuid-Amerika met 15 procent tot € 169 miljoen en Azië / Pacific met 25 procent naar € 102 miljoen. De winst voor belastingen voor het hele bedrijf bedroeg over het geheel genomen € 59,4 miljoen, een stijging van 33 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In het tweede kwartaal bedroeg de totale omzet € 480 miljoen, een verbetering van 13 procent ten opzichte van 2017, Material Handling and Access steeg met negen procent tot € 331 miljoen, Compact Equipment steeg met 33 procent naar € 80 miljoen en services 12 procent hoger met € 69 miljoen.

Opbrengsten 2018

Het bedrijf verwacht nu dat de opbrengsten in 2018 met ongeveer 15 procent zullen stijgen, wat zou leiden tot ongeveer 1,8 miljard euro. De nettoschuld eind juni was 17 procent lager met € 79,8 miljoen.

Chief executive Michel Denis zei: “De groep behaalde opnieuw een recordkwartaal en een omzetgroei van 17 procent ten opzichte van 2017. De activiteiten waren goed in alle geografische regio’s en stegen in onze drie markten van de bouw, de landbouw en de industrie in vergelijking met het tweede kwartaal van 2017. In deze zeer gunstige omgeving bleef de Manitou-groep haar assortiment uitbreiden, marktaandeel winnen en de productie verhogen. Groei stelde hoge eisen aan de operationele keten, die gespannen maar onder controle bleef. De toename van de productiesnelheden stelde ons in staat om de diepte van het orderboek te versnellen, iets wat we willen voortzetten om beter te kunnen reageren op onze klanten. Al deze factoren leidden ertoe dat het semester werd afgesloten met een huidig ​​bedrijfsresultaat van 6,7 procent van de omzet, een stijging van 70 basispunten.”

Overig nieuws