Veiligheid Voorop: Schaarhoogwerker in de wind

Vorig weekend werd een schaarhoogwerker op volledige hoogte gespot op Silverstone bij harde wind tijdens de MotoGP die uiteindelijk werd geannuleerd vanwege ongunstige weersomstandigheden.

Een lezer die het evenement bijwoonde zag de hoogwerker, een 50ft Skyjack 9250, opgetuigd met een groot aantal antennes en sleepkabels aan de achterkant waar duidelijk aan af te zien was  hoe hoog de windsnelheden waren tijdens die zondagmiddag.

Op volledige hoogte bij harde wind en onbeheerd achtergelaten

De hoogwerker stond op een parkeerplaats zonder stempelplaten onder de stempelvoeten, en toch stond de machine met de wielen los van de grond; de machine werd dus niet gebruikt om te stabiliseren. De windsnelheden werden geschat op ongeveer 14 meter per seconde, hoewel het gemiddelde van 12.00uur tot 18.00uur werd geregistreerd als 7.2 meter per seconde – geen rekening houdend met windvlagen of kortstondige pieken. De meeste fabrikanten raden aan om machines niet te gebruiken bij windsnelheden vanaf 12,5 meter per seconde.

Geen stempelplaten om de gronddruk te verdelen

De wielen waren van de grond geheven zodat het volledige gewicht op de stempelpoten lag.

Veiligheid voorop? Nou zeker niet voor de bediener, want die was er niet. Helaas werd hier ook niet gedacht aan de veiligheid van het publiek.

Overig nieuws