Access International publiceert Access50

Access International heeft een lijst gepubliceerd van de verhuurders met de grootste vloot. Het overzicht toont aan dat de markt voor de hoogwerkerverhuur floreert, dankzij de bloeiende markten over de hele wereld. Noord-Amerika ziet er bijzonder sterk uit en Europa ligt daar net achter, vooral omdat landen als Italië en Spanje beginnen te verbeteren.

Het in de Verenigde Staten gevestigde United Rentals, dat dit jaar weer comfortabel op de eerste plaats komt, bleef zich dit jaar richten op overnames, hoewel niet in de hoogwerkersector. In plaats daarvan kocht het BakerCorp in juli, dat 11 depots in Europa heeft. De andere in Noord-Amerika gevestigde bedrijven in de lijst hebben ook succesvolle jaren achter de rug. In de top 10, Sunstate Equipment, staat sterk op de 10e plaats en zag in beide gevallen een goede groei van meer dan 10% in zijn hoogwerker- en verreikervloot. Op dezelfde manier hebben H & E Equipment, Ahern en Sunbelt allemaal een respectabele stijging in hun vloot gezien.

Dit hernieuwde vertrouwen komt tot uiting in markten die tot voor kort in de diepte van de recessie lagen. Loxam onderscheidt zich als een goed voorbeeld, na de overname van het in Spanje gevestigde Hune en het in Italië gevestigde Nacanco vorig jaar. Nacanco verscheen in de Access50 van vorig jaar, omdat de deal nog niet was bevestigd.

Verderop in de tabel is er ook een aanzienlijke groei geweest. De in Frankrijk gevestigde Kiloutou heeft bijvoorbeeld sinds vorig jaar bijna 2.500 eenheden toegevoegd wat leidt naar een totaal van 13.900 dit jaar. Andere bedrijven die in Europa opvallen zijn Collé, Boels en A-Plant, allemaal met meer dan 20% vlootstijgingen. Hoogwerkerverhuurder Riwal presenteert ook zeer gezonde cijfers, met een stijging van 12,3%.

Zuid-Oost Azië

Shanghai Horizon heeft dit jaar zijn vloot opnieuw uitgebreid met iets meer dan 1.500 eenheden naar 7.465. De snel veranderende Chinese markt lijkt de groei voort te zetten. Zuidoost-Azië is de afgelopen jaren een belangrijke nieuwe markt geworden voor hoogwerkers. Maleisië wordt gezien als de volgende grote markt en heeft veel verhuurbedrijven, waarvan de grootste TH Tong Heng Machinery is. Het heeft 1.000 hoogwerkers en is dit jaar nieuw voor de Access50.

Turkije is een ander interessant land, dankzij zijn groeiende markt en historische banden met Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Zowel de grootste verhuurbedrijven Faith Vinc als Rent Rise hebben in hun vloot de grens van 1.000 hoogwerkers overschreden.

De volledige Access50-lijst kan gratis worden gedownload in het augustus-september 2018 nummer van Access International.

Overig nieuws