Grote knik-telescoophoogwerker omgevallen nadat wiel door grond zakt

Een grote knik-telescoophoogwerker, die vorige woensdag in Market Street Manchester (VK) aan het werk was, is omgevallen doordat één van de wielen door de grond is gezakt. Volgens de laatste berichten is er gelukkig niemand gewond geraakt tijdens het incident.

De 135ft Genie ZX-135/70 opereerde in volledig ingeklapte stand toen de grond onder het wiel bezweek, waardoor de machine kantelde. Het is duidelijk dat, als dit gebeurd was met een volledig uitgeschoven mast , er een grote kans was dat de machine volledig omgevallen zou zijn, met dodelijke slachtoffers en veel schade aan omliggende gebouwen als gevolg.

De ZX-135 weegt meer dan 21 ton op vier polygevulde banden, wat betekent dat elke band een minimumgewicht heeft van meer dan vijf ton, en in sommige configuraties of omstandigheden zelfs meer dan 10 ton en in uitzonderlijke omstandigheden zelfs 15 ton.

Het is geen grote verrassing dat werken in een voetgangerszone, dicht bij een warenhuis, bodemrisico’s met zich mee kan brengen, b.v. door aanwezigheid van rioleringen. Zelfs als de grond solide was, zou de machine waarschijnlijk de tegels hebben gebroken. Het is dan ook verbazingwekkend dat er geen grondbescherming werd aangelegd d.m.v. deugdelijke rijplaten.

Overig nieuws