Recordkwartaal voor Ashtead

Ashtead, eigenaar van Sunbelt Rentals in de VS en A-Plant in het Verenigd Koninkrijk, heeft een sterk eerste kwartaal gemeld.

De groepen als geheel boekten een omzetstijging van 22 procent tot £ 1,05 miljard, een nieuw record. De winst voor belasting van de periode steeg met 23 procent ten opzichte van vorig jaar tot £ 274,4 miljoen. Sunbelt USA zag de omzet bijna 21 procent stijgen naar $ 1,17 miljard, terwijl de operationele winst met bijna 22 procent steeg tot $ 385 miljoen. Het bedrijf voegde 30 nieuwe locaties toe tijdens het kwartaal.

De inkomsten bij Sunbelt Canada verviervoudigden bijna tot $ 76,9 miljoen als gevolg van de overnames van CRS en Voisin. Operationele winst verdrievoudigde tot $ 14,3 miljoen. In het Verenigd Koninkrijk stegen de opbrengsten van A-Plant met een bescheidener zes procent tot £ 125,6 miljoen dankzij de toegenomen vloot op huur, maar gedeeltelijk gecompenseerd door lagere tarieven vanwege een “combinatie van productmix en tariefdruk in de concurrerende Britse markt.”

De investeringen voor het kwartaal bedroegen £ 465 miljoen – meer dan 23 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, terwijl de verkoop van gebruikte apparatuur £ 50 miljoen bedroeg. De gemiddelde leeftijd van de vloot is 32 maanden, vergeleken met 29 maanden een jaar geleden.

Chief executive Geoff Drabble zei: “De groep leverde een sterk kwartaal met een huuropbrengst van 19 procent en een onderliggende winst voor belastingen van 23 procent tot £ 286 miljoen, beide tegen constante wisselkoersen. Onze eindmarkten blijven sterk en worden ondersteund door voortdurende structurele veranderingen, aangezien klanten steeds meer afhankelijk zijn van verhuur, terwijl we profiteren van de voordelen van schaal. We blijven onze strategie goed uitvoeren door een combinatie van organische groei en ‘bolt-on’ acquisities. ”

“Onze sterke marges en lagere vervangingsinvesteringen zorgen voor een goede winstgroei en een aanzienlijke vrije kasstroomgeneratie. Dit biedt ons een aanzienlijke operationele en financiële flexibiliteit, waardoor we kunnen investeren in structurele groeimogelijkheden voor de lange termijn en het rendement voor de aandeelhouders kunnen verbeteren. Ons bedrijf presteert goed in ondersteunende eindmarkten. Met het voordeel van een zwakkere pond verwachten we dat de resultaten over een heel jaar onze verwachtingen zullen overtreffen en de Raad met vertrouwen kan blijven uitkijken naar de middellange termijn.”

Overig nieuws