JLG introduceert nieuw valbeveiligingssysteem

JLG Industries, Inc. heeft een functie in het leven geroepen die het voor een hoogwerkerbediener mogelijk maakt om de hoogwerker op hoogte te verlaten en op aangrenzende constructies te stappen terwijl hij is aangelijnd aan een goedgekeurd verankeringspunt in het werkplatform.

JLG introduceerde in 2004 reeds een Fall Arrest Platform maar biedt nu een systeem aan dat op bestaande hoogwerkers kan worden gemonteerd om meer flexibiliteit en veiligheid voor de werknemers mogelijk te maken, aldus het bedrijf.

Het valbeveiligingssysteem met boutbevestiging bestaat uit twee grote stalen beugels die een 1,8 meter lange kabel bevestigen met een ring die van het ene uiteinde van de kabel naar het andere kan worden bewogen. Het bevestigen van de vanglijn aan de ring verbetert de manoeuvreerbaarheid en stelt de bediener in staat taken uit te voeren buiten de werkbak.

“Hoogwerkerbedieners kunnen vaak tijd besparen door toegang te hebben tot buiten het werkplatform”, aldus Bill Dovey, Senior Product Manager, Booms, JLG Industries, Inc. “Ons extern valbeveiligingssysteem met boutbevestiging biedt bedieners het vertrouwen om veilig buiten de werkbak te manoeuvreren.”

JLG zei dat de systemen ideaal zijn voor een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder vliegtuiginspectie, onderhoud en service, dakinstallatie of -reparatie, reparatie van schoorstenen, brugconstructie, constructie van petrochemische fabrieken, inspectieonderhoud en -reparatie en stalen montage, evenals algemene constructie en onderhoud .

Het externe valbeveiligingssysteem voldoet aan de normen ANSI A92.5 en CSA B354.4-02 en kan door een gekwalificeerde onderhoudsmonteur worden geïnstalleerd op elk werkplatform van 91 cm bij 182 cm of van 91 cm bij 243 cm op een JLG telescoophoogwerker. Het systeem is afneembaar en draagbaar, kan verplaatst worden naar andere werkplatforms, vereist geen speciaal versterkte werkbak en beïnvloedt de platformcapaciteit niet. Fall Arrest-oplossingen zijn beschikbaar op alle nieuwe JLG-hoogwerkers en als aftermarket-accessoire via JLG-onderdelen.

Noot van de redactie:
Het al dan niet uitstappen op hoogte vanuit een hoogwerker is in Europa een regelmatig terugkerend onderwerp van discussie. In dit artikel wordt dan ook uitsluitend gerefereerd aan goedkeuring volgens Amerikaanse en Canadese normen. Vooralsnog is het systeem dus niet leverbaar volgens de Machinerichtlijn, CE certificering en of leidraad EN 280: de discussie daarover zal ongetwijfeld op gang komen.

Overig nieuws