Manitou zet positief momentum voort

Manitou heeft een sterk derde kwartaal gerapporteerd qua omzet. Kijkend naar de eerste getallen van het jaar tot nu, stegen de totale inkomsten met 17 procent tot € 1,36 miljard voor de negen maanden tot het einde van september.

De grootste divisie – grotendeels bestaande uit de verkoop van Europese verreikers en hoogwerkers, steeg met 17 procent naar € 930 miljoen, terwijl de divisie Compact Equipment, die voornamelijk Gehl is in de Verenigde Staten, 28 procent tot € 226 miljoen. De inkomsten uit onderdelen en diensten stegen met negen procent tot € 204 miljoen.

Geografisch gezien was de Zuid-Europese omzet acht procent hoger op € 418 miljoen, de Noord-Europese omzet steeg met 25 procent naar € 547 miljoen, de Amerika’s kwamen uit op 16 procent hoger met € 248 miljoen en Asia Pacific met 20 procent naar € 147 miljoen. Voortbouwend op het derde kwartaal zelf bedroegen de totale inkomsten € 419 miljoen, een stijging van 18 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, waarvan Material Handling & Access € 277 miljoen oftewel 19 procent vertegenwoordigde. De divisie blijft samenwerken met leveranciers om de productie op te voeren om de huidige levertijden te behouden en te verbeteren.

De divisie Compact Equipment behaalde een omzet van € 74 miljoen, een stijging van 26 procent ten opzichte van vorig jaar, omdat deze profiteert van een sterke markt, gedeeltelijk gecompenseerd door uitdagingen op het gebied van arbeid en componenten en verhoging van het douanetarief. De onderdelen- en serviceactiviteiten realiseerden een omzetstijging van acht procent tot € 68 miljoen, omdat het de verkoop van reserveonderdelen stimuleert en tegelijkertijd meer services factureert. Geografisch gezien was Zuid-Europa 25 procent hoger met € 117 miljoen, Noord-Europa verbeterde met 17 procent naar € 177 miljoen, Americas met 18 procent naar € 79 miljoen en Azië-Pacific met negen procent naar € 45 miljoen.

Chief executive Michel Denis zei: “In markten die goed blijven, breidt de groep zich uit in alle sectoren en de meeste geografische gebieden. Het succes van nieuwe producten en diensten en de penetratie van nieuwe markten versterken deze groei. Onze productiefaciliteiten blijven hun productiesnelheden versnellen met een goede controle van de operationele keten. In de Verenigde Staten maken de schaarste aan mankracht en de gevolgen van de inwerkingtreding van de nieuwe douanetarieven de arbeidsvoorwaarden duurder. In deze context ben ik blij dat deze groei gepaard gaat met een sterke banencreatie op al onze locaties.”

“De bestellingen namen met meer dan 10 procent toe ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar, dat al erg goed was. Als gevolg hiervan blijft ons orderboek op een hoog niveau en dichtbij het niveau dat we eind juni hadden. Onze portefeuille stelt ons in staat om de vooruitzichten voor de omzetgroei voor 2018 van meer dan 15 procent ten opzichte van 2017 te bevestigen, evenals de verbetering van het bedrijfsresultaat met meer dan 80 basispunten, of ongeveer 6,8 procent van de omzet.”

Overig nieuws