IPAF publiceert nieuw strategiedocument voor Virtual Reality

Volgens de International Powered Access Federation (IPAF) zullen technologieën, waaronder virtual reality (VR) en hoogwerkersimulatoren de training van bedieners snel verbeteren, hoewel ze waarschijnlijk niet in de nabije toekomst praktische tests zullen vervangen. Dit wordt gezegd in het eXtended Reality (XR) strategiedocument gepubliceerd door de IPAF.

In 2018 leidde IPAF een industriebrede raadpleging over deze nieuwe technologie en produceerde een gedetailleerd strategiedocument op basis van de bevindingen. IPAF-leden werkten samen met IPAF aan een beleidsdocument over hoe virtuele realiteitssystemen effectief en veilig kunnen worden ingezet om bedieners te trainen. Dit leidde tot een baanbrekende reeks aanbevelingen die in 2019 worden geïmplementeerd.

“De hoogwerkertrainingssector ondergaat momenteel een virtual reality-revolutie, waarbij simulators nu zo geavanceerd zijn dat bedieners erom vaak naar een denkbeeldig harnas grijpen tijdens het bedienen ervan, of zelfs werden gevraagd om van de simulator af te komen omdat ze last hadden van duizeligheid of bewegingsziekte”, zei Tim Whiteman, CEO en MD van IPAF. “We wilden van iedereen feedback; van mensen die nog nooit een hoogwerker gebruikten tot senior IPAF-instructeurs, van schoolkinderen tot pioniers op het gebied van powered access en mensen in leidinggevende functies van grote industriële organisaties, verhuurbedrijven en fabrikanten.”

“De feedback die IPAF ontving was fenomenaal”

IPAF nam een ​​geavanceerde simulator, ontwikkeld door een lidfirma, mee naar evenementen, waaronder de IPAF-top in Miami; Intermat in Parijs; Vertikal Days and Elevation in het VK; de IPAF Asia-conferentie in Kuala Lumpur, Maleisië; en het Euro Institut: Health & Safety Forum in het EU-Parlement in Straatsburg, Frankrijk. IPAF nam de simulator ook mee naar andere evenementen gericht op schoolverlaters, bouw- en gezondheids- en veiligheidsfunctionarissen, om de basis van betrokkenheid zo breed mogelijk te maken en om ervoor te zorgen dat ruimte voor input niet exclusief werd aangeboden aan specialisten op het gebied van hoogwerkers. Iedereen die de simulator probeerde, of die verschillende VR- of simulatortoepassingen had geprobeerd, werd uitgenodigd om te reageren via een online onderzoek op de IPAF-website.

Whiteman voegt hieraan toe: “De feedback die IPAF ontving was fenomenaal en in de laatste maanden van 2018 stelde een team van IPAF-medewerkers een eXtended Reality-strategiedocument op waarin belangrijke aanbevelingen en doelstellingen werden uiteengezet en een implementatiestrategie werd ontwikkeld voor 2019 en daarna.”

Eén van de algemene conclusies in de consultatiereactie was dat er substantiële redenen zijn om XR te gebruiken om de training te verbeteren en dat geen enkele eerdere technologie zoveel potentieel heeft getoond om een ​​revolutie teweeg te brengen in de manier waarop IPAF kandidaten voorziet van de kennis en vaardigheden om veilig te werken. Een zorg van de respondenten was dat exclusief gebruik van XR voor bedienertraining “een gevoel van onoverwinnelijkheid” kon creëren, aangezien operators na een ongeluk eenvoudig kunnen “resetten”. IPAF besloot om het gebruik van XR-technologie niet toe te passen in haar trainingscursussen, maar dat dit het gebruik van XR niet zou verhinderen om de training te verbeteren.

Beoordelen van XR hardware en software

IPAF ontwikkelde niet zelf XR-apparatuur of simulatoren, maar verkoos in plaats daarvan een systeem te ontwikkelen waarmee het XR-hardware en -software zou kunnen beoordelen, goedkeuren en certificeren die gebruikt kunnen worden om te communiceren met IPAF’s eigen trainingsprogramma, met name de IPAF PAL + -kwalificatie of andere belangrijke functies bij het leveren van vertrouwd- en veiligheidsinstructies met betrekking tot hoogwerkergebruik.

IPAF’s strategiedocument stelt dat XR kan worden toegepast:

· Ter aanvulling op de IPAF-richtlijnen en -adviezen voor veilig gebruik van hoogwerkers;
· Ter verbeteren van het leren van bedieners;
· Ter vergroten van de veiligheid voor exploitanten.

Andere belangrijke aanbevelingen in de paper zijn onder andere:

· Simulatoren kunnen worden gebruikt om kandidaten effectief voor te bereiden op praktische testen.
· Augmented reality (AR) zou de inspectie vóór gebruik van hoogwerkers verbeteren en de theorie en praktische training verrijken.
· Interactieve 360 ​​° -video kan een reeks gevaren in verband brengen met het gebruik van hoogwerkers.

VR-simulators kunnen een belangrijke rol spelen bij nascholing en om de voortdurende competentie van de operator te testen, aldus de Federatie.

Het IPAF XR-strategiedocument werd goedgekeurd voor publicatie door de IPAF Council and Board in de laatste maanden van 2018 en gepubliceerd in januari 2019. IPAF werkt nu nauw samen met leden en degenen die XR-hardware en -software ontwikkelen om de XR-strategie te implementeren. Het moet dienen als referentiekader voor diegenen die de technologie willen toepassen om geaccrediteerde of erkende training te verbeteren, en een aanvulling vormen op het veilig gebruik van hoogwerkers wereldwijd.

Overig nieuws