Manitou meldt omzetstijging van 22%

De Franse fabrikant Manitou meldde een ‘dynamische’ start van het jaar, in vergelijking met Q1-2018, waarbij in 2019 de totale omzet met 22% steeg tot € 562 miljoen.

Zuid-Europa kende een bijzonder sterke groei: de inkomsten daar stegen met 36% in vergelijking met het kwartaal van het voorgaande jaar.

De divisie Material Handling and Access boekte een omzetstijging van 23% tot € 397 miljoen, vergeleken met het eerste kwartaal van 2018, terwijl de divisie Compact Equipment Products de omzet zag groeien met 18% tot € 84 miljoen. De activiteit zou vooral sterk zijn bij verhuurbedrijven in N-Amerika, hoewel de stijgende waarde van de dollar de concurrentiepositie van de export uit de VS verkleint.

De divisie Services en Oplossingen van Manitou heeft haar omzet aanzienlijk uitgebreid. In het eerste kwartaal steeg deze met 19% tot € 80 miljoen, vergeleken met de overeenkomstige periode van 2018. De divisie breidt al haar activiteiten uit, met name voor reserveonderdelen en tweedehandsvoertuigen. Het is ook van plan om connected services op te voeren, in lijn met zijn strategie om connectiviteit te systematiseren en om machines te digitaliseren.

Oxygen label

Op Bauma introduceerde Manitou zijn strategie voor de ontwikkeling van elektrische en hybride machines met de lancering van het ‘Oxygen’-label voor zijn oplossingen met een lage emissie. Het bedrijf zal tegen het einde van 2019 zijn eerste 100% elektrische ruw-terrein hoogwerkers introduceren.

De orderintake van het bedrijf daalde van € 554 miljoen in het eerste kwartaal van 2018 tot € 363 miljoen in het eerste kwartaal van dit jaar. Het orderboek eind maart 2019 bedroeg € 884 miljoen, vergeleken met € 870 miljoen op hetzelfde tijdstip vorig jaar.

Michel Denis, President en CEO van Manitou, zei: “Het eerste kwartaal was gunstig binnen alle markten en regio’s. De verzoeken van onze klanten zijn nog steeds goed op elkaar afgestemd. Het niveau van de orders in het eerste kwartaal herstelt het record dat we in het laatste kwartaal van 2018 hebben bereikt. De aanhoudend hoge productiecijfers hebben ons ertoe gebracht ons orderboek te verlagen en de impact van de geanticipeerde orders te beperken. Deze trend zou zich in de komende kwartalen moeten voortzetten en zal ons een goed beeld geven van de te verwachten orders in de komende drie tot vijf maanden.”

Overig nieuws