Hogere inkomsten maar lagere winst voor Cramo

Cramo Logo

De Finse internationale verhuurgroep Cramo heeft een sterke omzetgroei in het eerste kwartaal gemeld, maar een lagere winst.

De totale omzet kwam 14,4 procent hoger uit op € 200,6 miljoen, waarvan de verhuur van materieel € 147,9 miljoen was, 3,2 procent hoger dan het jaar ervoor. De inkomsten in Scandinavië waren drie procent lager, met € 89,2 miljoen, een beetje hoger in Finland namelijk 2,1 procent hoger bij € 33 miljoen en een aanzienlijke stijging binnen de Duitse locatie voor Centraal Europa namelijk 36 procent hoger tot € 25,5 miljoen, voornamelijk dankzij de KBS Logistik acquisitie in januari 2018.

Alle drie de verhuurdivisies rapporteerden lagere bedrijfsresultaten. De winst voor belastingen van de groep daalde met 25 procent naar € 13,8 miljoen, als gevolg van een sterke stijging van de afschrijvingen en een aanzienlijke stijging van de rentekosten. De investeringsuitgaven voor de vloot waren 7,5 procent lager met € 32,7 miljoen.

“Cramo’s prestaties in het eerste kwartaal waren gemengd”

Chief executive Leif Gustafsson zei: “Cramo’s prestaties in het eerste kwartaal waren gemengd. De Equipment Rental-divisie bleef achter bij de verwachtingen, aangezien de lagere organische omzetgroei een impact had op de winstgevendheid. De omzet van de Modular Space-divisie presteerde volgens verwachting, maar de winstgevendheid voor het eerste kwartaal werd negatief beïnvloed door de integratie van het NMG. De autonome omzetgroei van de groep was 2,4 procent, ondersteund door beide divisies.”

“Op 18 februari kondigde Cramo aan dat de raad van bestuur een splitsingsplan met betrekking tot de spin-off van de Modular Space-onderneming heeft goedgekeurd in een nieuwe beursgenoteerde onderneming. Acties met betrekking tot de splitsing zijn aan de gang en de notering zal naar verwachting uiterlijk in het derde kwartaal van 2019 plaatsvinden.”

“De omzetgroei van de Equipment Rental divisie bedroeg 5,8 procent in lokale valuta, ondersteund door de acquisitie van KBS. De autonome omzetgroei van 1,3 procent voldeed echter niet aan onze verwachtingen, hoewel de omzet in bijna alle landen steeg ten opzichte van het voorgaande jaar. Vooral in veel Oost-Europese landen en Noorwegen bleef de verkoop verbeteren en werd de winstgevendheid ondersteund door de goede vraag.”

“In Zweden werd de omzet echter negatief beïnvloed door het beëindigen van grote projecten en vertragingen in nieuwe projecten. We volgen constant de marktomstandigheden in alle landen om ons aan te passen aan veranderingen in de vraag. Om de rentabiliteit in de toekomst veilig te stellen, optimaliseren we in Zweden de vlootsamenstelling binnen de regio’s en verbeteren we onze verkoopefficiëntie. In Finland en Duitsland voeren we momenteel transformatieprogramma’s uit, inclusief verschillende operationele prestatieverbeteringsacties. Positieve resultaten zullen naar verwachting vanaf het tweede kwartaal geleidelijk worden waargenomen. ”

“De vooruitzichten voor de huurmarkt variëren tussen de landen, met een afnemende groei in Zweden en een stabiele markt in Finland, Noorwegen, Duitsland en Oostenrijk. In de Oost-Europese landen, waaronder Tsjechië en Slowakije, wordt verwacht dat de gunstige marktomstandigheden zullen aanhouden. De vooruitzichten voor de Modular Space-markt blijven sterk.
Het doel van Cramo is om de deeleconomie te stimuleren.”

Digitalisering

“Wij geloven dat digitalisering een van de belangrijkste middelen is voor efficiënter en toegankelijker delen. Op 18 februari lanceerden we een nieuwe digitale oplossing voor slimmere verhuur, waaronder een gemakkelijk toegankelijk webportaal en twee mobiele apps, waardoor het voor onze klanten eenvoudiger wordt om hun apparatuur digitaal te huren en te beheren en retouren van apparatuur te beheren. Om de eenvoudigst mogelijke toegang tot gedeelde bronnen te bieden, zullen we ook in de toekomst blijven investeren in digitalisering.”

Overig nieuws