Gaat Loxam Ramirent overnemen?

Kantoor en schoolKantoor en school

Loxam heeft een bod uitgebracht om het Finse internationale verhuurbedrijf Ramirent over te nemen.

De twee bedrijven zijn een ‘combinatieovereenkomst’ aangegaan waarin Loxam een ​​openbare aanbesteding van contanten zal aanbieden voor 100 procent van het eigen vermogen in Ramirent. In de deal zal Loxam € 9,00 per Ramirent-aandeel aanbieden, wat in totaal € 970 miljoen plus overgenomen schulden zou bedragen, die aan het einde van maart € 423,6 miljoen bedroeg, waardoor de business op bijna € 1,4 miljard waardeerde. De deal zal een echt pan-Europese verhuuractiviteit creëren met een omzet van meer dan € 2,2 miljard, met meer dan 1.000 locaties en bijna 11.000 werknemers.

Het bestuur van Ramirent heeft unaniem besloten om het aanbod aan aandeelhouders aan te bevelen. Nochtans hebben de belangrijkste aandeelhouders van Ramirent, Nordstjernan en Oy Julius Tallberg, samen met chief executive Tapio Kolunsarka en chief financial officer Jukka Havia, die samen bijna 32 procent van Ramirent’s eigen vermogen vertegenwoordigen, ingestemd met het aanbod onder de gebruikelijke voorwaarden. De deal is echter afhankelijk van het feit dat Loxam meer dan 90 procent van de uitstaande aandelen in het bedrijf bezit.

Loxam-topman Gérard Déprez zei: “De combinatie van Ramirent en Loxam biedt een unieke kans om een ​​echte pan-Europese leider te worden op de huurmarkt voor apparatuur. Loxam heeft Ramirent al een aantal jaren bekeken, gevolgd en waardeert het ervaren managementteam en medewerkers, evenals zijn sterke posities in alle markten waarin het opereert. De acquisitie van Ramirent is consistent met de strategie van Loxam om een ​​geografisch gediversifieerde onderneming op te bouwen, met verbeterde schaal, in staat om haar klanten beter van dienst te zijn.”

“Loxam waardeert de unanieme steun van de raad van bestuur van Ramirent en zijn grootste aandeelhouders voor zijn tenderaanbod en Loxam kijkt uit naar de samenwerking met het managementteam en de medewerkers van Ramirent en blijft een succesvol bedrijf met hen opbouwen.”

Ramirent-voorzitter Ulf Lundahl voegde hieraan toe: “Ramirent werd opgericht in 1955 en is uitgegroeid tot een verhuurbedrijf voor apparatuur met toonaangevende marktposities in Scandinavië en Oost-Europa. De Raad van Bestuur is trots op wat Ramirent heeft bereikt en we zijn dankbaar voor de resultaten van het managementteam en de betrokkenheid en het harde werk van alle medewerkers. Het aanbod van Loxam zal een echt pan-Europees materiaalverhuurbedrijf creëren met een uitgebreid aanbod, een goed gediversifieerde bedrijfsmix en een platform voor toekomstige groei om aan de behoeften van de klant te voldoen. Bovendien biedt de prijs die Loxam aanbiedt een aantrekkelijke contante premie voor onze aandeelhouders. Met een geschiedenis van het doen van overnames en het integreren van bedrijven, geloof ik dat Loxam een ​​goede thuis biedt voor Ramirent.”

Ramirent-directeur Tapio Kolunsarka voegde toe: “Samen met onze uitzonderlijk geëngageerde medewerkers hebben we onze activiteiten en de verdubbelde winst per aandeel aanzienlijk verbeterd, terwijl we onze leidende marktpositie in Noord- en Oost-Europa in de afgelopen drie jaar met succes hebben vastgehouden. Een aanzienlijke premie ten opzichte van de huidige aandelenkoers, bewijst dat zij sterk geloven in het potentieel voor waardecreatie van Ramirent. “Met onze leidende positie in al onze markten in Scandinavië, Oost-Centraal-Europa en de Baltische staten is Ramirent ideaal gepositioneerd om de groei van verhuur van uitrusting en gerelateerde activiteiten te stimuleren. Onder het eigendom van Loxam, dat een langdurige staat van dienst heeft van een sterke groei, ben ik ervan overtuigd dat Ramirent de mogelijkheid heeft om zijn groei en ontwikkeling verder te versnellen en een belangrijke noordse en Oost-Europese dimensie toe te voegen aan de internationale aanwezigheid van Loxam.”

Nordstjernan chief executive Peter Hofvenstam, sprekend namens de grote aandeelhouders Nordstjernan Oy Julius Tallberg, zei: “De combinatie creëert de pan-Europese leider en is gebaseerd op duidelijke industriële logica waardoor Ramirent de volgende stap kan nemen en toegangapparatuur biedt aan een grotere klantbasis. We vinden dat het aanbod van Loxam van € 9,00 per aandeel aantrekkelijk is en we hebben daarom besloten om het aanbod onze steun te geven door toezeggingen te doen om het aanbod te accepteren.”

Het aanbod gaat formeel van start op 19 juni en sluit op 18 juli

Overig nieuws