Prestaties Cramo onder verwachting

Cramo Logo
ValentijnValentijn

De prestaties van Cramo in de afgelopen maanden waren onder de verwachtingen. Dat zei CEO Leif Gustafsson van het bedrijf: “Het tweede kwartaal van Cramo was succesvol maar uitdagend.”

EBITA (winst vóór rente, belastingen en amortisatie) daalde in het tweede kwartaal met 33,9% tot € 14,4 miljoen, vergeleken met het tweede kwartaal van 2018. In het tweede kwartaal daalde de omzet met 1,9% tot € 153,1 miljoen, vergeleken met dezelfde periode in 2018, en daalde de winst met 44,6% tot € 8 miljoen. Ondertussen waren de bruto kapitaaluitgaven 46% lager dan in dezelfde periode vorig jaar, op € 30 miljoen.

De omzet werd negatief beïnvloed door de omstandigheden in Zweden en Finland. Zweden zag een afname in het aantal grote industriële projecten en in Finland keerden de prestaties niet terug naar het verwachte niveau tijdens het tweede kwartaal.

Met de onlangs voltooide gedeeltelijke splitsing van zijn divisie Modular Space zei Gustafsson echter: “Een nieuw hoofdstuk voor Cramo is begonnen, met volledige inzet en enthousiasme, we zullen Cramo blijven ontwikkelen tot zijn volledige potentieel in de verhuurbranche.”

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet met 0,5% in totaal tot € 301,5 miljoen. De winst daalde echter met 35,7% tot € 14,6 miljoen, vergeleken met € 22,7 miljoen in de eerste helft van 2018, en de EBITA daalde met 21,7% tot € 27,5 miljoen.

De bruto-investeringen in de periode daalden met 60,7% tot € 46,7 miljoen, vergeleken met de eerste helft van vorig jaar. Vooruitkijkend, vanwege de lage winstgevendheid in het tweede kwartaal, schat Cramo dat zijn vergelijkbare EBITA voor het volledige jaar 2019 lager zal zijn dan in 2018.

Overig nieuws