Sterke omzetgroei, tragere winstgroei voor Ashtead

Ashtead, eigenaar van Sunbelt in Noord-Amerika en A-Plant in het VK, heeft een sterke omzetgroei laten zien, terwijl de winst trager groeide.

Vanaf het eerste halfjaar stegen de totale groepsinkomsten met 14 procent tot £ 2,68 miljard, vooral dankzij Noord-Amerika met Sunbelts Amerikaanse inkomsten die 15,5 procent hoger eindigden op $ 2,89 miljard, met een bedrijfsresultaat van $ 947 miljoen, 12 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Sunbelt Canada zag de omzet met 20 procent verbeteren – dankzij acquisities – tot $ 200,3 miljoen, met een winst die 11 procent hoger was op $ 40,4 miljoen.

In het VK slaagde A-Plant erin de omzet met 2,5 procent te verhogen vanwege de hogere verkoop van gebruikte apparatuur uit de vloot en een betere productmix. De huurinkomsten daalden in de periode zelfs met twee procent. Het bedrijfsresultaat daalde met ongeveer 33 procent tot £ 30 miljoen, als gevolg van de verschuiving van de inkomsten daalden de eenheden op huur, maar de tarieven zouden zijn verbeterd.

De winst voor belastingen van de groep voor de eerste zes maanden was zes procent hoger op £ 660 miljoen. De kapitaaluitgaven voor de periode waren iets lager, namelijk op iets boven £ 1 miljard, maar het bedrijf verminderde ook de totale verkoop van apparatuur uit de vloot, het netto resultaat was een iets grotere maar oudere vloot met een gemiddelde leeftijd van 31 maanden tot 33 maanden deze tijd vorig jaar.

Ten slotte waren de groepsinkomsten in het tweede kwartaal 12 procent hoger op $ 1,4 miljard, terwijl de winst voor belastingen slechts drie procent steeg tot £ 356 miljoen.
Chief executive Brendan Horgan zei: “De groep blijft goed handelen met een sterke groei van de huurinkomsten. De huurinkomsten stegen met 13 procent in het halfjaar en de onderliggende winst per aandeel steeg met 11 procent tegen constante wisselkoersen.”

“We hebben £ 1 miljard in kapitaal en nog eens £ 231 miljoen geïnvesteerd in acquisities, waaraan 50 locaties binnen de groep zijn toegevoegd. Deze investering weerspiegelt de structurele groeimogelijkheden die we in de business blijven zien naarmate we ons productaanbod, ons geografische bereik en onze eindmarkten verbreden, waardoor het marktaandeel wordt vergroot en onze activiteiten worden gediversifieerd.”

Overig nieuws