OSHA meldt daling in aantal valpartijen

De Amerikaanse Occupational Safety and Health Administration (OSHA) heeft een rapport voor 2018 uitgebracht, waaruit blijkt dat valpartijen van hoogte met dodelijke afloop op het laagste niveau sinds 2013 zit. Dit ondanks grote bouwactiviteit.

In totaal werden 5.250 dodelijke werkletsels geregistreerd in de Verenigde Staten in 2018. Valincidenten waren goed voor 15 procent van het totaal, maar daalden met 14 procent tot 791 – het laagste sinds 2013. OSHA beweert dat dit gedeeltelijk komt door een vermindering van het aantal valpartijen en aan handhavingsinspanningen die meer dan 7.000 valgerelateerde gevaren hebben helpen voorkomen.

Ondanks de vermindering was het aantal dodelijke slachtoffers onder dakdekkers nog altijd hoog en behoort daardoor tot de top vier beroepen met het hoogste aantal dodelijke slachtoffers – na houthakkers, vissers en vliegtuigarbeiders.

Overdoses op het werk

Tragisch genoeg nam het aantal overdoses op het werk met 12 procent toe – een cijfer dat de afgelopen zes jaar aanzienlijk is gestegen – terwijl zelfmoord op het werk met 11 procent toenam. Transportgerelateerde incidenten bleven het meest voorkomende type dodelijke gebeurtenis, goed voor 40 procent van alle dodelijke ongevallen.

Loren Sweatt, hoofd plaatsvervangend assistent-secretaris van veiligheid en gezondheid op het werk, zei: “OSHA zal gegevens van het Bureau of Labor Statistics (BLS) blijven gebruiken voor handhavingsdoelen binnen zijn rechtsgebied om tragedies te helpen voorkomen. De inspecties voor OSHA waren aan de gang en we zullen werken met plannen van de staat, zodat werkgevers en werknemers hulpmiddelen voor  in vele vormen kunnen vinden of het bureau kunnen bellen om onveilige werkomstandigheden te melden. Elke dodelijke afloop is er één te veel.”

Overig nieuws