Voorwaardelijke straf voor kraanmachinist

Een kraanmachinist in Australië heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen na een dodelijk kraanincident in 2016.

De man, Michael Watts, pleitte schuldig aan het schenden van veilige werkpraktijken waardoor zijn mobiele kraan op de bouwplaats van een nieuw ziekenhuisgebouw aan de Universiteit van Canberra omviel. De kraan kwam neer op de 62-jarige Herman Holtz, die hierbij om het leven kwam.

De rechtbank hoorde van een aantal veiligheidsfouten die aan het incident voorafgingen, waaronder slechte tuigage en verlichting en oneffen terrein. Er werd ook verteld dat Watts het waarschuwingsalarm voor overbelasting van de kraan negeerde terwijl hij een generator van 11 ton over de oneffen locatie vervoerde, waardoor deze omsloeg. Hij kreeg een voorwaardelijke straf van een jaar.

Bewijsmateriaal tijdens het proces suggereerde dat Watts had gewaarschuwd voor de fatale manoeuvre, maar onder druk werd gezet om door te gaan. We begrijpen dat er nog een aantal andere aanklachten zullen worden gehoord, onder meer tegen het bouwbedrijf. Het nieuwe gebouw is ontworpen en gebouwd door Brookfield Multiplex.

Overig nieuws