Dreigende ontslagen bij JCB

Kantoor en schoolKantoor en school

JCB heeft vandaag aangekondigd dat tot 950 medewerkers in de fabrieken in het VK dreigen te worden ontslagen.

Dit werd bekend gemaakt nadat de vraag naar zijn machines met de helft was gedaald als gevolg van de Covid-19-crisis. Het bedrijf heeft vandaag aan Britse werknemers geschreven om te adviseren dat tot 950 personeelsfuncties worden bedreigd in de 10 fabrieken in Staffordshire en Derbyshire, Engeland en Wrexham, Wales, en dat maandag een consultatieperiode van 45 dagen begint. Ongeveer 500 Guidant-uitzendkrachten, die op de Britse sites van JCB werken, worden ook ontslagen uit het bedrijf.

Het banenverlies is aangekondigd als gevolg van de ernstige verstoring die door Covid-19 in de bedrijfsactiviteiten van JCB is veroorzaakt, waardoor de jaarlijkse productie zal worden gehalveerd.

CEO van JCB Graeme Macdonald zei vandaag dat het besluit om de bedrijfsactiviteiten van JCB te herstructureren buitengewoon moeilijk was, maar dat het bedrijf “geen andere keuze had dan moeilijke beslissingen te nemen om zich aan deze nieuwe economische realiteit aan te passen”.

Hij zei: “In 2020 hadden we gepland om meer dan 100.000 machines te verkopen en te produceren. Met zoveel wereldwijde onzekerheid lijkt dat cijfer nu meer op 50.000 machines. In het VK wordt ongeveer 85 procent van alles wat we produceren geëxporteerd en onze fabrieken in het VK zullen nu machines produceren tegen de helft van het tarief dat we een paar maanden geleden hadden gepland. Als gevolg hiervan hebben we geen andere keuze dan onze kostenbasis af te stemmen op de vraag voor de rest van het jaar.

“Het is zeer betreurenswaardig dat we deze stappen hebben moeten nemen om de onderneming te herstructureren en dat dit gevolgen zal hebben voor zoveel mensen. Geen enkel bedrijf had de omvang van de Covid-19-crisis en de economische gevolgen ervan kunnen voorzien. JCB heeft snel moeten handelen om het bedrijf op lange termijn te laten overleven, wat tijdens deze moeilijke periode centraal stond in onze besluitvorming.”

JCB heeft momenteel ongeveer 6.700 mensen in dienst in het VK, inclusief uitzendkrachten. Maandag 18 mei begint een 45-daagse consultatie over het voorgestelde banenverlies van JCB, wanneer de gesprekken met personeelsvertegenwoordigers zullen beginnen.

De overgrote meerderheid van de werknemers van JCB wordt momenteel tot eind mei ontslagen, nadat de productie in de Britse fabrieken in maart stopte als gevolg van de pandemie.

Overig nieuws