Verkoop van bouwmachines daalt met 19%

Kantoor en schoolKantoor en school

De wereldwijde verkoop van bouwmachines zal naar verwachting dit jaar met 19% dalen vanaf de piek van 1,1 miljoen machines in 2018-2019 tot 891.000 eenheden.

Dat blijkt uit herziene prognoses van gespecialiseerd marktonderzoeks- en prognosebedrijf Off-Highway Research.

De lichtste impact wordt verwacht in China, waar de eerdere prognose van Off-Highway Research van een omzetdaling van 8% in vergelijking met 2019 ongewijzigd blijft.

Het bedrijf zegt dat de Covid-19-impact op de Chinese markt relatief kort was en dat de bounce-back sinds begin april sterk is. In de andere grote regio’s van de wereld varieert de verwachte daling dit jaar van 19-30%.

Chris Sleight, algemeen directeur van Off-Highway Research: “Een van de opvallende aspecten van onze prognose is de variatie van land tot land. Naties die snel reageerden en de verspreiding van Covid-19 konden beheersen, zullen naar verwachting een mildere impact hebben op hun uitrustingsmarkten – China en Duitsland zijn twee voorbeelden. Andere landen waar de spreiding minder goed was ingeperkt, zullen een grotere impact hebben op de vraag naar apparatuur.”

Verder vooruitkijkend, verwacht Off-Highway Research een gematigde verbetering van de verkoop in 2021, maar Sleight zei dat er onzekerheid was in deze prognose.

“Iedereen is het erover eens dat we ons op onbekend terrein bevinden. Onze prognose is enigszins gebaseerd op de aanname dat het tweede kwartaal van 2020 het slechtste zal zijn voor de industrie en dat in de meeste landen een verbetering zal beginnen in de tweede helft van het jaar. Het voortdurende herstel hangt af van de veilige verlichting van lockdowns en veronderstelt geen tweede piek in infecties. Het hangt ook af van robuuste beleidsmaatregelen van de overheid om de activiteit te stimuleren. Die zijn misschien een tijdje nodig.”

Off-Highway Research meldde eerder dat fabriekssluitingen en nationale afsluitingen over de hele wereld de wereldwijde bouwapparatuurindustrie dit jaar de productie van 43.000 machines zullen kosten.

Overig nieuws