Zoonlion lanceert elektrische autolaadkraan

De Chinese fabrikant Zoomlion heeft naar eigen zeggen de eerste volledig elektrisch aangedreven autolaadkraan gelanceerd.

De ZTC250N-EV is een drieassige 25-tons kraan en is gebaseerd op de reguliere 25-tons autolaadkraan van het bedrijf, maar in plaats van de gebruikelijke dieselmotor komt het vermogen van een lithium-ijzerfosfaat-accu met hoge dichtheid. Dit is vervolgens afgestemd op geavanceerde energie- en batterijbeheersystemen om het meeste uit de batterij te halen en deze te beschermen tegen schade. De eerste eenheid kwam eerder deze maand van de productielijn in het Quantang Industrial Park in Zoomlion in Changsha.

De kraan kan rijsnelheden tot 90 km / u bereiken en hellingen tot 50 procent aan, dezelfde prestaties als het gewone dieselaangedreven model. Het heeft een rijbereik tot 260 kilometer, en eenmaal ter plaatse kan het worden aangesloten op een stopcontact van een klant. Het maximale geluidsniveau is 65 decibel. De kraan heeft een vijfdelige 40 meter hoofdmast en een acht meter verrijdbare uitzwenkbare verlenging voor een maximale tiphoogte van 50 meter. Hij tilt zijn maximale capaciteit van 25 ton in een straal van 3,5 meter op de basisgiek en kan zes ton aan op de volledig uitgeschoven giek.

Wanglion, technisch directeur van Zoomlion-kraan, zei: “We werken samen met ‘s werelds toonaangevende leveranciers van onderdelen voor groene energie en afgestemd op de gebruiksscenario’s en werkomstandigheden van autolaadkranen. We hebben de autolaadkraan uitgerust met een LFP-batterij met hoge energieopslagdichtheid, die is de veiligste ter wereld. We hebben in 2018 een gespecialiseerd team samengesteld, bestaande uit medewerkers van de afdelingen onderzoek, engineering, productie en kwaliteitscontrole, en de productie van de autolaadkraan binnen twee jaar afgerond.”

Overig nieuws