Downtime Index: machinegebruik herstelt sterk

De wekelijkse downtime-index steeg met 15% van 79 in week 21 naar 91 in week 22, als gevolg van een sterk herstel van het gebruik van bouwmachines sinds de Covid-19-crisis.

De Index – berekend door Trackunit die het gebruik van meer dan 150.000 off-road machines in Noord-Amerika en Europa bijhoudt – zag in Europa sterke verbeteringen. De index daalde lichtjes in Noord-Amerika, wat waarschijnlijk het weekend van Memorial Day weerspiegelt.

De resultaten betekenen dat de Index voor het eerst na 10 opeenvolgende weken op sub-90 niveaus en vanaf een dieptepunt van ongeveer medio april voor het eerst de 90 weer overschreed. Nog bemoedigender is dat het Index-niveau van 91 vorige week zelfs hoger was dan die van dezelfde week in 2019, hoewel het cijfer van vorig jaar een verlaging weerspiegelde die te maken had met een vakantieperiode.

De Index wordt berekend door telematicaspecialist Trackunit, met veranderingen in geharmoniseerd motorgebruik – gedefinieerd als spanningsactiviteit op de dynamo van een machine – uitgedrukt als een index om snelle internationale vergelijkingen mogelijk te maken. Trackunit publiceert de gegevens als planningshulp voor de industrie terwijl ze worstelt met de pandemie.

De gegevens zijn afkomstig van off-road-machines, waaronder machines van zowel eindgebruikers als verhuurbedrijven, waarvan ongeveer 40% hoogwerkers zijn, een hoofdproduct in de verhuursector.

Ook in termen van machinegebruik – gedefinieerd door een voertuig dat meer dan een uur doordeweeks rijdt – zijn de cijfers ook positief. Er was een toename van de activiteitsgraad van 8,2% tot ongeveer 60%, wat aangeeft dat er nog 12.000 machines werden ingeschakeld en op Noord-Amerikaanse en Europese bouwlocaties werkten. Het activiteitenpercentage was identiek aan dat van dezelfde week een jaar geleden.

Trackunit meldt dat Zuid-Europa voor de zevende week op rij met dubbele cijfers is gegroeid, gedreven door verbeteringen in Spanje. De Index steeg van 71 naar 89, wat neerkomt op een stijging van 24,7%.

De Index-website is te vinden op www.downtimeindex.com

Bron

Overig nieuws