Duitse verhuur sterk ondanks crisis

PartnerLift meldt een daling van 10% van de huurinkomsten in maart en een daling van 15% in april, na maandelijkse enquêtes onder de aangesloten bedrijven tijdens de Covid-19-uitbraak.

Kai Schliephake, algemeen directeur van de in Duitsland gevestigde vereniging voor onafhankelijke verhuurbedrijven, voegde eraan toe dat haar leden nu een sterke verbetering zagen in de vraag naar hoogwerkers, bouwmachines, kranen en vorkheftrucks.

Sommige kleinere bedrijven in de groep noteerden zelfs een omzetstijging tijdens het hoogtepunt van de crisis. Dit, zegt Schliephake, toonde de kracht van zijn partners, die vaak goed geworteld zijn in hun regio en zeer nauwe relaties hebben met lokale handelaars.

Schliephake geeft ook een compliment voor de Duitse regering in deze periode en zei dat de werkvergunningen versneld werden verstrekt en dat de liquiditeitssteun nog sneller werd verleend – in totaal gemiddeld 8,5 dagen. “Onze zo zwaar bekritiseerde staatsinstellingen werken veel beter dan hun reputatie, vooral als je kijkt naar de situatie in andere Europese landen.”

Over landen buiten Duitsland vervolgde Schliephake: “We hebben bijna dagelijks contact met andere bedrijven in andere Europese landen – met name in de mediterrane landen is de situatie veel dramatischer dan in Duitsland. Zelfs in Zwitserland lijken de effecten in het Franstalige deel ernstiger dan in het Duitstalige gebied. Het is geen verrassing dat ons keer op keer wordt gevraagd waarom Duitsland tot dusver zo licht door de crisis is gekomen.”

Schliephake legt echter uit dat het traditioneel sterke zuidwesten van Duitsland meer heeft geleden dan de rest van het land. “We vermoeden dat dit te wijten is aan de automatische industrie die werd getroffen vóór de coronaviruspandemie, waarvan veel economische activiteiten in het zuiden afhankelijk zijn.”

Hij vervolgt dat in zijn communicatie met andere in Duitsland gevestigde verenigingen, waarvan sommige verschillende industrieën vertegenwoordigen, het duidelijk is dat de pandemie de verhuursector van hoogwerkers niet zo erg heeft getroffen als andere.

De medewerkers van PartnerLift werken sinds 13 maart allemaal vanuit huis. “Dit is voor ons geen nieuwe situatie, aangezien we sinds onze verhuizing naar Osterholz-Scharmbeck in 2014 volledig hebben vertrouwd op digitale werktechnieken.

“Medewerkers hebben altijd met hun laptop tijdelijk thuis kunnen werken; dit is ook verankerd in alle arbeidsovereenkomsten. We hebben ook VoIP-telefoons, die – als ze op een router zijn aangesloten – overal gesprekken kunnen voeren met dezelfde reeks functies als op kantoor, ”zegt Schliephake.

PartnerLift werkt momenteel aan een coronavirus-microsite om alle informatie te bundelen waar moderne verhuurbedrijven naar op zoek zijn, inclusief het delen van informatie over hoe individuele bedrijven de pandemie hadden aangepakt. “Samen met de staatsliquiditeitssteun en portalen waarmee deze kunnen worden aangevraagd, ontstaat er een uitgebreide kennisbasis over het omgaan met de crisis, die bedrijfsmanagers heeft geholpen om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan met hun dagelijkse bezigheden – de verhuur van hoogwerkers, bouwmachines, kranen en heftrucks. “

“We hopen dat de situatie verder zal stabiliseren en dat we op een gegeven moment kunnen zeggen dat we deze crisis beter onder de knie hebben dan zonder de PartnerLifter-gemeenschap.”

Overig nieuws