Italiaanse verhuurmarkt herstelt

Kantoor en schoolKantoor en school

De activiteit in de verhuursector voor materieel van Italië vertoont tekenen van herstel na de piek van de Covid-19-pandemie.

Het herstel is op dit moment slechts matig en niet gelijk voor alle soorten uitrusting, volgens een reeks onderzoeken in opdracht van de Italiaanse verhuurvereniging Assodimi.

Er zijn drie onderzoeken uitgevoerd: één in de eerste maand van afsluiting, één tijdens de heropeningsfase en één na heropening.

In de enquête voor de periode tussen mei en juni zei 45,3% van de respondenten dat de activiteit lager was dan in het voorgaande jaar, terwijl 26,6% zei dat deze hoger was. 28,1% van de respondenten suggereerde dat de activiteit vergelijkbaar was met het niveau van 2019.

Terwijl 88% van de respondenten aan het begin van de lockdown een daling van de activiteit had gezien, met een activiteitsdaling van gemiddeld 30 tot 50%, meldde tijdens de heropeningsfase tussen mei en juni 45,3% van de respondenten een daling van de activiteit in vergelijking met dezelfde periode in het voorgaande jaar.

In de periode tussen mei en juni zei 26,6% van de respondenten dat de activiteit was gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, terwijl 28,1% suggereerde dat de activiteit vergelijkbaar was met vorig jaar.

Gedurende deze periode zeiden de respondenten gemiddeld dat de activiteit met 0 tot 10% was gedaald in vergelijking met 2019.

In juni, voor de eerste volledige maand na sluiting, zag 70,3% van de respondenten een omzetstijging in vergelijking met de voorgaande maand. Gedurende deze tijd was de activiteit tussen 10 en 20% gestegen ten opzichte van mei.

Materiaalsoorten met de sterkste terugwinningspercentages zijn onder meer steigers en kranen, terwijl de generatorsector een zwakker herstel kende.

Er is geen toename van diefstal van apparatuur gemeld, maar respondenten zeiden dat ze met meer problemen met klantencontracten te maken hadden.

De onderzochte bedrijven waren voornamelijk gevestigd in Noord- en Midden-Italië en vertegenwoordigden samen ongeveer 25% van de totale huuromzet in Italië. Volgens Assodimi was er tijdens de lockdown-periode een beter responspercentage dan tijdens de heropeningsfase.

Overig nieuws