71 kranen geleverd aan het Duitse leger

Het Duitse ministerie van Defensie heeft de laatste eenheden van een order voor 71 Liebherr-kranen ter waarde van € 150 miljoen in ontvangst genomen.

De order, geplaatst in 2017, omvat 33 eenheden van de 20 ton G-BKF gepantserde bergingskraan en 38 G-LTM 90 ton gepantserde mobiele kranen. Gemonteerd op een vierassig All Terrain chassis, heeft de G-BKF bergingskraan een 20,9 meter hoofdmast, dubbele bergingslieren en een sleepinrichting aan de achterzijde.

De vierassige G-LTM-kraan is afgeleid van de standaard LTM 1090-4.2 All Terrain-kraan, maar heeft een gepantserde bovenbouw en draagcabines, een 35,7 meter hoofdmast, bergingslieren aan de achterzijde en een containersysteem voor het transport van kraanmateriaal.

Interactieve elektronische technische documentatie (IETD) – met relevante informatie over het bedienen, onderhouden en uitvoeren van kleine reparaties aan de kranen – is ook ontworpen om op mobiele apparaten te worden bekeken.

Brigadegeneraal André Denk: “Dit voertuig is een goed voorbeeld van wat kan worden bereikt door samenwerking tussen de Bundeswehr, BAAIN en de industrie. Het gepantserde bergings- / kraanvoertuig houdt rekening met het feit dat de Bundeswehr-vloot steeds zwaarder is geworden en behoudt zijn vermogen om in de toekomst voertuigen te bergen en te slepen.”

Overig nieuws