Tadano lanceert nieuwe 130t RT

Tadano heeft een nieuwe 130 ton tweeassige ruw terrein kraan aangekondigd – de GR-1300XL-4 – die past tussen de huidige 120 ton tweeassige GR-1200XL en de 160 ton drie-assige GR 1600 XL.

De nieuwe kraan heeft een zesdelige, vastgezette hoofdmast van 56 meter, die naar verluidt de langste giek is op alle Rough Terrain-kranen in deze klasse. De giek wordt bekroond door een 10,3 tot 18 meter tweevoudig wegzwenkbaar uitschuifdeel met een verschuiving van vijf tot 40 graden en een kantelhoogte aan boord van 76 meter.

Tadano’s ‘Smart Chart’ met variabele asymmetrische outrigger-opstelling en automatische bewaking is standaard. De kraan heeft een totale rijbreedte van 3,3 meter met een totale lengte van 14,7 meter, terwijl de 19,8 ton ballast zelf kan worden gemonteerd of verwijderd. Het totale totale gewicht is 71,7 ton.

Het vermogen wordt geleverd door een Cummins-dieselmotor die een vijfversnellingsbak aandrijft, met ‘Eco-modus’, brandstofverbruikmonitor en een automatisch pompontkoppelingssysteem.

De cabine kan tot 20 graden worden gekanteld voor een beter zicht op de giek en is voorzien van een 10,4 inch multifunctioneel touchscreen dat kan worden gebruikt met werkhandschoenen aan. De nieuwe kraan is ook uitgerust met het Tadano View-systeem, een opstelling met drie camera’s die recht voor, achter en dode hoek zicht biedt om te helpen bij het veilig bedienen van de kraan en het rijden over de weg.

De kraan wordt ook geleverd met het Clearance Sonar-systeem van Tadano dat vier naderingssensoren in het achterspatbord van de kraan integreert om de machinist hoorbaar en visueel te waarschuwen voor eventuele obstakels achter hem, terwijl hij ook dient als een dodehoekwaarschuwingssysteem. De telematicasuite Hello Net van Tadano is ook standaard.

Overig nieuws