Sterke omzetstijging voor Manitou

Manitou, fabrikant van hoogwerkers en verreikers, rapporteerde een sterke omzetstijging in het eerste kwartaal met recordopdrachten.

Het bedrijf heeft zojuist zijn kwartaalomzetcijfers gepubliceerd, waaruit blijkt dat de inkomsten met 12 procent zijn gestegen tot € 471 miljoen. De procentuele stijging was van toepassing op zowel de verkoop van nieuwe apparatuur, die 12 procent steeg tot € 388 miljoen, als op onderdelen en services, die eveneens 12 procent steeg tot € 83 miljoen. De orderintake is meer dan verdubbeld tot € 815 miljoen, waardoor er eind maart een orderboek overblijft van € 1,34 miljard, vergeleken met € 648 miljoen dit vorig jaar.

Geografisch gezien kwam Zuid-Europa slechts twee procent lager uit op € 149 miljoen, wat meer dan gecompenseerd werd door een sprong van 27 procent in Noord-Europa, met een omzet van € 193 miljoen. Amerika verbeterde met 10 procent ten opzichte van het jaar tot € 87 miljoen, terwijl Azië-Pacific met negen procent groeide tot € 42 miljoen.

Het bedrijf voorspelt een jaargroei van meer dan 15 procent, wat het op € 1,82 miljard zou brengen, maar nog steeds onder de recordaantallen van € 2,1 miljard die in 2019 werden behaald.

Chief executive Michel Denis zei: “De activiteit in het eerste kwartaal bevestigt en versterkt het herstel dat we eind 2020 hebben gezien. Alle markten en activiteitensectoren hebben een extreem aanhoudende groei doorgemaakt. Dankzij dit momentum heeft de groep een record voor de inkomende bestellingen neergezet, dat in het kwartaal € 815 miljoen bereikte. Als direct gevolg van dit herstel is onze orderportefeuille gestegen naar € 1.344 miljoen, een ongekend hoog niveau.”

“Vanuit operationeel oogpunt organiseren we de aanpassing van de snelheid van onze productielijnen, rekening houdend met de tijd die nodig is om onze hele toeleveringsketen te versnellen en met de noodzaak om extra mankracht aan te werven en op te leiden. De situatie wordt ingewikkelder gemaakt door spanningen over de beschikbaarheid van bepaalde componenten. Deze context heeft geleid tot een inflatoire trend in grondstoffen en specifieke componenten, waardoor we deze verhogingen onmiddellijk doorberekenen aan onze tarieven. Gezien de diepte van ons orderboek zullen deze prijsstijgingen pas aan het einde van het jaar hun eerste effecten hebben.”

Overig nieuws