750t kraan voor Verschoor

Het Nederlandse kraanverhuurbedrijf M. Verschoor heeft zijn vloot aangevuld met de levering van een 750 ton zware Liebherr LG 1750/2 vakwerkwagenkraan.

Geleverd met de nieuwe SX2 / SX3 versterkte gieksystemen – waarvan Liebherr beweert dat ze 20 procent meer hefvermogen bieden met de mogelijkheid om bij hogere windsnelheden te werken – kan de nieuwe LG 1750 turbinecomponenten met een gewicht tot 127 ton heffen tot een hoogte van maximaal 175 meter.

De kraan ging direct aan de slag op een windpark in Noordoost-Duitsland en bouwde twee van de nieuwste Vestas-turbines met torensecties van 120 ton, gondels van 100 ton en naafhoogtes van 170 meter.

Kraanmachinist Johan Bezemer van Verschoor: “De eerste vier torendelen wogen elk 120 ton, wat in combinatie met het haakblok een belasting van ongeveer 123 ton betekende. Met een straal van 35 meter betekende dat dat we voor deze klus het volledige hijsvermogen van de kraan hebben benut. Deze kraan met zijn SX3-giek stelt ons in staat om onze capaciteiten te vergroten, zodat we ook deze zeer grote turbines kunnen plaatsen. Met 165 meter hoofdmast en 12 meter jib hebben we een hijsvermogen van 127 ton. Dat is echt enorm. ”

Jens Könneker, productmanager rupskranen bij Liebherr, vult aan: “De eerdere systemen die op de LG 1750 werden gebruikt, waren berekend op basis van een maximale windsnelheid van negen meter per seconde. Het SX-systeem maakt het nu mogelijk om door te werken bij windsnelheden tot 10 of in sommige gevallen zelfs 11,2 meter per seconde.”

M. Verschoor beheert een vloot van 70 kranen en een vloot van zware transportvoertuigen vanuit het hoofdkantoor in Sassenheim – tussen Amsterdam en Den Haag – en Almere.

Overig nieuws