TVH heeft nieuwe eigenaar

De familie Vanhalst (de VH in TVH) in de vorm van Pascal Vanhalst, zoon van mede-oprichter Paul Vanhalst, die in 2002 overleed, heeft haar aandeel van 40 procent in TVH Parts verkocht.

De koper is het beursgenoteerde Belgische conglomeraat D’Ieteren Group, dat eigenaar is van multi-franchise autodealer D’Ieteren Automotive, autoglasleverancier Belron, notebookfabrikant Moleskine en vastgoedbedrijf D’Ieteren Immo.

De Thermote-familie (de T in TVH) in de vorm van de dochters van medeoprichter Paul Thermote, Ann en Els, zal de meerderheid van 60 procent in het bedrijf behouden. De verhuizing was vorig jaar ingegeven toen de twee families besloten hun eigen weg te gaan, voordat ze geconfronteerd werden met de complexiteit van het overdragen van het bedrijf aan een derde generatie, wat zou hebben geleid tot een grote versnippering in eigendom.

Als gevolg hiervan werd de groep opgesplitst in twee afzonderlijke entiteiten – TVH Parts en het internationale verhuurbedrijf Mateco Holding, ter voorbereiding van deze laatste stap. TVH Parts wordt geleid door Dominiek Valcke, terwijl Armin Rappen aan het hoofd staat van Mateco Holding.

Er werd toen afgesproken dat Vanhalst zijn belang in TVH Parts zou verkopen en 100 procent van het Mateco-huurkapitaal zou nemen. Dus de noodzaak om een ​​minderheidspartner voor TVH Parts te vinden, idealiter een partner met een gelijkaardige visie en filosofie als de huidige eigenaars. D’leteren betaalde ergens in de buurt van €1,17 miljard, wat TVH Parts een ondernemingswaarde van ongeveer €3,65 miljard geeft. D’leteren financiert de aankoop van zijn geldstapel van € 1,5 miljard, de transactie zal naar verwachting in het vierde kwartaal worden afgerond.

D’Ieteren werd in 1805 opgericht door Jean-Joseph D’Ieteren toen hij een koetsbouwbedrijf begon, dat het uiteindelijk in de auto-industrie zou brengen. In de jaren dertig assembleerde het Studebaker-auto’s, in 1954 gevolgd door Volkswagen Kevers in een nieuwe fabriek in Vorst, bij Brussel. Hoewel het beursgenoteerd is, bezit de familie D’Ieteren/Périer nog steeds 58,48 procent van het eigen vermogen van het bedrijf. TVH wordt een vijfde langetermijnactiviteit naast autodistributie, autoglas, Moleskine en vastgoed. D’Ieteren had in 2020 een omzet van € 7,2 miljard (tegen meer dan € 8 miljard in 2019) met een winst vóór belastingen van € 332 miljoen.

TVH Parts chief executive Dominiek Valcke zei: “Ik ben blij en vereerd dat TVH Parts kan samenwerken met D’Ieteren Group. De afgelopen maanden en weken hebben we genoten van de constructieve discussies en open dialogen met het management en de stichtende families van de groep. We zijn er echt van overtuigd dat hun waarden en hun streven naar groei op lange termijn in lijn zijn met die van TVH Parts. Samen kunnen we succesvol blijven werken aan onze missie om onze klanten en medewerkers draaiende te houden en te laten groeien.”

D’Ieteren CEO Francis Deprez voegde toe: “Ik ben erg trots om de overname van de aandelen van TVH Parts aan te kondigen. TVH Parts is een wereldleider in de groeiende en veerkrachtige business van reserveonderdelen voor machines, waarvan het doel en de waarden perfect overeenkomen met die van ons. Zoals bij al onze activiteiten is D’Ieteren Groep ervan overtuigd TVH Parts te steunen in zijn ontwikkeling op lange termijn.”

Een verklaring van de familie Thermote luidde: “We zijn erg dankbaar dat we de afgelopen 50 jaar hebben samengewerkt met de familie Vanhalst en we zijn trots op wat we samen hebben opgebouwd. In D’Ieteren hebben we een lange termijn partner gevonden met een sterke familiegeschiedenis en bij wie we ons cultureel fit voelen. We kijken samen uit naar de komende vijftig jaar van duurzame groei.”

Overig nieuws