Jekko voor Belgisch leger

De Belgische krijgsmacht Luchtcomponent heeft een Jekko SPX1280 spiderkraan van acht ton van militaire kwaliteit in ontvangst genomen.

Jekko heeft, in samenwerking met zijn Belgische distributeur Rentalift, de SPX1280 geüpgraded met een versterkt chassis volgens STANAG-normen en extra ankerpunten om hem veilig te bevestigen in een Airbus A400M. Ze kunnen ook worden gebruikt als parachute-ankerpunten voor parachutesprongen met lage snelheid.

Net als bij de standaardmodellen heeft de SPX1280 een vijfdelige hoofdmast van 17,7 meter en een hydraulische beweegbare jib van 7,6 meter met vier secties voor een maximale tiphoogte van 26,6 meter. Hij kan 600 kg aan op zijn maximale hoogte en tot 100 kg op een maximale straal van 20 meter. Hij kan ook ladingen tot twee ton oppakken en vervoeren.

De kraan, die in felgeel is geverfd om beter zichtbaar te zijn op landingsbanen, zal overal ter wereld worden ingezet voor onderhoud aan vliegtuigen, van het noordpoolgebied tot de woestijn. Als zodanig is de unit uitgerust met een windmeter, een starterkit voor de motor bij koud weer en extra filters voor het werken in stoffige of zanderige omgevingen.

Verkoopmanager van Rentalift, Davy Bintein, zei: “We zijn enthousiast over deze nieuwe Jekko-kraan van militaire kwaliteit. De Belgische strijdkrachten benaderden ons voor het eerst in 2018 op de Matexpo-tentoonstelling, op zoek naar een kraan die op een Airbus A400M kan vliegen en werken aan het vliegtuigonderhoud. De standaard SPX1280 had al de belangrijkste kenmerken waarnaar ze op zoek waren: de balans tussen grootte/gewicht en hefvermogen, de pick & carry-functie, de automatische stabilisatie, de volledig radiografisch bestuurbare kraan en de vele beschikbare aanpassingen. Het heeft een natuurlijke stevigheid en betrouwbare stabiliteit, en het resultaat is een speciaal model voor speciale operaties dat de meest geavanceerde technische oplossingen belichaamt!”

Overig nieuws