Britse dodelijke slachtoffers nemen toe

De Britse Health and Safety Executive (HSE) heeft zijn jaarlijkse cijfers over dodelijke ongevallen op de werkplek gepubliceerd, waarbij het aantal sterfgevallen met 25 procent is gestegen ten opzichte van 2019/20.

In totaal waren er 142 geregistreerde dodelijke slachtoffers in 2020/21, vergeleken met een laagterecord van 113 het voorgaande jaar. Vallen van hoogte bleef de belangrijkste doodsoorzaak, waarbij 35 mensen om het leven kwamen – ongeveer 25 procent van alle dodelijke slachtoffers op de werkplek – en andere belangrijke oorzaken waren onder meer geraakt worden door een bewegend voertuig (17 procent) en geraakt worden door bewegende objecten (12 procent) .

De bouwsector registreerde het hoogste aantal dodelijke ongevallen (39), gevolgd door de landbouw, bosbouw en visserij (34) en vervolgens de industrie (20). Daarnaast kwamen in 2020/21 60 mensen om het leven als gevolg van een werkgerelateerd incident.

HSE’s chief executive, Sarah Albon, zei: “Hoewel de werkende wereld waarin we nu leven nieuwe gezondheidsuitdagingen heeft gecreëerd voor werknemers en voor degenen die een plicht jegens hen hebben, moet veiligheid ook een prioriteit blijven. Hoewel het beeld op de langere termijn aanzienlijk is verbeterd en Groot-Brittannië een van de veiligste plekken ter wereld is om te werken, is elk verlies van mensenlevens een tragedie, maar we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat werkplekken zo veilig mogelijk zijn en dat werkgevers ter verantwoording worden geroepen en hun verplichtingen serieus nemen.”

Met een percentage dodelijke ongevallen van 0,43 doden per 100.000 werknemers heeft het VK nog steeds een van de laagste percentages in Europa

Overig nieuws