Volledig herstel voor Wacker Neuson

De Duitse fabrikant van verreikers en lichte apparatuur Wacker Neuson heeft de omzet en winst zien herstellen tot pre-covid-niveaus en zelfs beter.

De omzet voor de zes maanden tot eind juni bedroeg € 928,3 miljoen, een stijging van 16,5 procent, waarbij de omzet aanzienlijk steeg in alle regio’s, maar vooral in Europa en Azië/Pacific. De divisie Compact Equipment, die verreikers omvat, zag de omzet met 20 procent stijgen tot € 529,9 miljoen – 57 procent van de totale omzet.

Geografisch gezien steeg de Europese omzet met 17 procent tot € 737,1 miljoen, Noord- en Zuid-Amerika met 10 procent tot € 158,4 miljoen en Azië-Pacific met 50 procent tot € 32,8 miljoen. De winst vóór belastingen voor het halfjaar bedroeg € 97 miljoen, twee keer zoveel als een jaar geleden. De nettoschuld werd met 35 procent teruggebracht tot € 79,4 miljoen.

In het tweede kwartaal steeg de totale omzet met 28,1 procent tot € 494,3 miljoen, waarbij de verkoop van compacte apparatuur met 36 procent steeg tot € 288,3 miljoen – 48 procent van het totaal. Geografisch gezien bedroeg de Europese omzet € 387,9 miljoen, een stijging van 27 procent ten opzichte van het jaar, de omzet in Noord- en Zuid-Amerika verbeterde met 35 procent tot € 90,1 miljoen, terwijl Azië-Pacific 13 procent hoger uitkwam op € 16,3 miljoen. De winst vóór belastingen nam met een factor 2,6 toe tot € 53,3 miljoen.

Chief executive Karl Tragl zei: “De eerste helft van het jaar was een succes, maar niet gemakkelijk. We bevinden ons weer in de groeimodus en hebben een stijging van de winstgevendheid en een sterke cashgeneratie gezien. De vraag naar onze producten ontwikkelt zich dynamisch, maar de afgelopen weken zijn onze toeleveringsketens ernstig overbelast en in sommige gevallen onderbroken. Deze situatie stelt ons voor grote uitdagingen op het gebied van productiviteit en levering. We willen ons hele team bedanken, die elke dag keihard werken om zoveel mogelijk machines op onze productielijnen te krijgen en aan onze klanten te leveren.”

“De situatie met wereldwijde toeleveringsketens zal in de nabije toekomst onze grootste uitdaging blijven. We moeten de productieflexibiliteit maximaliseren, dus we missen zo min mogelijk productievensters, maar lopen steeds meer tegen de grenzen aan van wat hier haalbaar is. Daarnaast hebben we te maken met steeds stijgende prijzen voor grondstoffen, componenten en verzending. Wij verwachten dat deze ontwikkelingen in de tweede helft van het jaar een grotere impact zullen hebben op omzet en resultaat. We zijn echter verheugd om zo’n sterke vraag naar onze producten en diensten te zien, omdat dit ons opnieuw laat zien dat we aan de behoeften van onze klanten voldoen.”

Overig nieuws