Elektrische ladder/reddingsplatform

Rosenbauer heeft plannen onthuld om zijn eerste volledig elektrisch aangedreven op een vrachtwagen gemonteerde ladder/reddingsplatform te lanceren.

Het eerste elektrische model dat wordt gebruikt, is de 32 meter lange L32A-XS van het bedrijf, gemonteerd op het tweeassige Volvo FE Electric-chassis. Twee elektromotoren drijven het chassis aan, terwijl een derde motor wordt gebruikt om alle heffuncties aan te drijven, met batterijvermogen afkomstig van twee of drie 66 kWh lithium-ionbatterijen. Net als bij de huidige dieselversie is de L32A-XS voorzien van een reddingsladder met vijf secties, een scharnierende jib en een platform met een capaciteit van 500 kg, geschikt voor maximaal vijf personen, evenals op afstand bedienbare schuim- en waterpompen.

De optie met drie accu’s zou voldoende stroom leveren voor maximaal drie ‘operaties’, waaronder het rijden van 30 km, opzetten, drie tot vier volledige ladder-/platformcycli plus maximaal een uur licht gebruik voordat ze terugkeren naar de brandweerkazerne. De accu’s kunnen ofwel worden opgeladen via een AC-stroombron of via een geschikt DC-laadstation. Hijswerkzaamheden kunnen ook worden gevoed door een gewone wisselstroombron. Een range extender generator is ook beschikbaar.

Het eerste prototype zal naar verwachting medio 2022 gereed zijn, waarbij de Zwitserse civiele reddingsorganisatie Schutz & Rettung Zürich gekozen heeft om live tests uit te voeren.

Rosenbauer zei: “De topprioriteit van de ontwikkelingsingenieurs is om de elektrische hoogwerker net zo functioneel, krachtig en betrouwbaar te maken als de beproefde standaard hoogwerker en om hetzelfde bedieningsgemak, onderhoudsgemak en beschikbaarheid van reserveonderdelen te garanderen.”

Het bedrijf onthulde vorig jaar zijn eerste elektrische voertuig met de introductie van zijn RT-tankbrandblusvoertuig. Sindsdien is het de afgelopen acht maanden getest bij de brandweer van Berlijn en heeft het ongeveer 800 missies voltooid. Meer dan 90 procent hiervan vertrouwde volledig op de accu’s zonder dat er een range extender nodig was.

Overig nieuws