Potain kranen voor Ballast Nedam

Heddes Bouw & Ontwikkeling, dochteronderneming van Ballast Nedam, heeft twee 12 tons Potain MDT 319 torenkranen aan haar verhuurvloot toegevoegd.

De nieuwe kranen gingen direct aan de slag bij de bouw van studentenwoningen op het Leiden Bio Science Park in Nederland. Ze blijven ter plaatse tot juni, wanneer het 23.000 vierkante meter grote gebouw moet worden voltooid, met 703 woningen, gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen, evenals daktuinen.

De kranen moesten vrij van de gebouwen worden geplaatst, dus koos de aannemer ervoor om ze te monteren op zes vierkante meter chassis/bases met contragewicht. De maximale hoogte van de gebouwen is 43 meter, dus de laagste kraan moest een minimale hoogte onder de haak hebben van 54 meter – en omdat de afstand tussen het hart van de kranen 52 meter moest zijn, moest de giek van de hoogste kraan minimaal 10 meter hoger zijn, dus 64 meter.

De eerste MDT 319 werd gemonteerd met een haakhoogte van 33,9 meter, een giek van 45 meter en 84 ton ballast op de basis, terwijl de tweede werd geconfigureerd met een haakhoogte van 63,9 meter, een giek van 60 meter en 156 ton ballast. De jib-tipcapaciteiten zijn respectievelijk 6,4 en 4,7 ton, hoewel de ladingen variëren van drie tot vijf ton.

Eric Tukker van Ballast Nedam: “Wat ons betreft was Potain het enige kraanmerk voor de klus. We vertrouwen al meer dan 30 jaar op de kwaliteit en innovatieve technologie van Potain om onze projecten op schema te houden en het is het enige merk waarin we tot nu toe hebben geïnvesteerd.”

“De Potain MDT 319 van 12 ton had de perfecte specificaties voor onze behoeften voor dit project en het vertrouwen dat Potain in de loop der jaren van ons heeft gekregen, betekende dat het een goed idee was om twee eenheden met een V63A-chassis aan onze vloot van huurkranen toe te voegen. We hebben al vijf MD 365-kranen van 16 ton, twee MDT 389-kranen van 16 ton en twee MD 560-kranen van 25 ton van Potain, dus de twee MDT 319-modellen zijn een welkome aanvulling op onze verhuurvloot.

Overig nieuws